Denna godsak kom jag i kontakt med hos Irma och Rude i deras sommarstuga i Torshälla där det växte krikon.
Instruktioner
- Kärna ur frukten och lägg den i ett stort kärl, hink eller liknande. Koka upp vattet och häll över tills det täcker frukten. Låt svalna. Häll i jästnärssaltet och portvinsjästen. Lägg över en handduk och låt stå 4-5 dagar.
- Pressa ur frukten och ta bort den. Tillsätt så mycket vatten att det tillsammans med fruktsaften blir 10 liter. Häll det i en damejeanne och tillsätt 1 1/2 kg socker löst i 1 liter ljummet vatten. På med jäsrör och låt stå 5 dagar. Ha sen i ytterligare 1 1/2 kg socker löst i 1 liter ljummet vatten och låt det denna gång stå ca 4-12 veckor. Du ser när det slutar jäsa, då är det klart.
Publicerat den
13 juni 2008
Kommentarer
Skriv kommentar
Nån aning om procenttalet?