Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Krispiga kardemumma och ingefärsskorpor.

(6 kommentarer)  
  • Serverar: 100 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Det här receptet har hängt med i många år, man tröttnar aldrig på dessa underbara skorpor. De smakar lika bra både till kaffe och varm choklad som smulade på nyponsoppan! Det här receptet ger ca 90-100 st

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt mjölken, det skall bli fingervarmt, 37-39°.
  2. Smula jästen i assistent eller i en degbunke och tillsätt lite av degspadet, kör tills jästen har löst sig och häll i resten av spadet.
  3. Blanda socker, salt och kryddor i en skål och tillsätt till degspadet, kör en stund så att allt löser sig.
  4. Blanda ner det mesta av mjölet och kör på högt varav ca fem minuter, degen skall vara ganska lös men ändå hanterbar. Strö lite mjöl ovanpå degen, täck över med bakduk och låt jäsa 40-45 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den kraftigt, till detta använder man det mjöl som blev över.
  6. Gör tre lika stora längder och lägg dem på lätt smord plåt, låt jäsa ytterligare 30-35 minuter under bakduk.
  7. Pensla levarna med uppvispat ägg. Grädda levarna i 200° tills de fått vacker brun färg eller en innertemperatur på 92°. Ta ut dem och låt dem svalna men inte kallna på galler.
  8. Skär skivor, ca 2cm tjocka, lägg skivan ner och dela den en gång till på längden. Lägg dem åter på en plåt och rosta skorporna vackert bruna, det brukar bli tre omgångar. Lägg samtliga skorpor i en långpanna och sätt in dem i ugnen, stäng av värmen och låt stå över natten.
  9. Förvara skorporna torrt.

Liknande recept

Kommentarer (6)

  • sikaal 20 augusti 2009

    Skorpor är dyrt :-( ! Jag skall verkligen prova detta, återkommer med betyg MVH Lena

  • gds877 26 augusti 2009

    Gott var det.

  • mafia 8 september 2009

    Jättegoda skorpor! För en del år sen bakade jag ofta skorpor men jag slutade eftersom de gock åt för fort. Samma resultat nu! Min man har "nallat" friskt så snart är de slut.

  • sikaal 21 september 2009

    Äntligen har jag provat! Jättegoda, det tycker alla! :-) Jag skar nog i levarna föör tidigt, så de blev lite svåra att få riktigt torra, men jag har ju varmluft så det ordnade sig ;-D Det kommer att bakas igen, kanske med andra kryddor. Tack för receptet! /Lena

  • liab 11 december 2009

    Riktigt goda och spröda skorpor. Lätta att baka också.

  • Ellsi 20 april 2010

    Tack för ännu ett bra recept! Skorporna blev verkligen spröda och goda och gick åt som smör i solsken :) Dags att baka en sats till. En femma från mig.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.