Frasig digestivebotten, karamellmousse med vit choklad och massor av färska bär, kan det bli godare midsommartårta?
Instruktioner
- Mousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Smält sockret i en stekpanna. Rör inte om medan det smälter utan vicka istället pannan lite fram och tillbaka.
- Häll på grädden när sockret blivit gyllenbrunt. Låt småkoka och rör runt med en träslev så att sockret smälter igen. Ta från värmen och rör ner gelatinbladen.
- Häll den varma vätskan över chokladen, rör tills chokladen smält. Blanda ner kesellan. Ställ smeten i kyl tills den kallnat, gärna över natten.
- Botten:
Smält smöret. Mixa kexen i en matberedare. Tillsätt det smälta smöret och mixa lite till.
- Klä en rund form med löstagbarkant ca 24 cm i diameter med plastfolie. Tryck ut massan på bottnen i formen. Ställ i kylen 1-2 timmar.
- Strax före servering lossar du kanten från formen och ta försiktigt upp bottnen ur formen. Dra bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Vispa upp smeten med elvisp till en mousse.
- Vispa grädden i en annan bunke och blanda i limeskalet. Bred moussen över bottnen. Spritsa eller bred ut grädden runt om tårtan.
- Toppa med bär och frukt. Hyvla över vit choklad och garnera med citronmeliss.
Publicerat den
19 juni 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hej Fin! Hittade också denna ljuvliga tårta i Buffé nr 6-7/11 men hann inte göra den nu under sommaren. Har du gjort den och vad tyckte du i så fall om den? Den ser ju så otroligt läcker ut! :-D