Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kristyr

(1 kommentar)  
Skriv ut

En lätt kristyr som passar till att göra rosor osv.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Vispa äggvitorna och ättikspriten till hårt skum. Det tar tid.
  2. Tillsätt florsocker i små omgångar och vispa en god stund mellan varje gång så att inte kristyren förlorar sin fluffighet. Fortsätt tills kristyren är lagom hård.
  3. TIPS 1: Skulle kristyren bli för hård så späd inte ut den med vatten. Tillsätt istället lite mer uppvispad äggvita.
  4. TIPS 2: Svensk hushållsfärg gör kristyren lite lösare så pröva dig fram. Proffsen använder färg som är fastare.
  5. TIPS 3: Det är lättare att få en fluffig kristyr om äggen inte är för färska.
  6. Förvaring: Färdig kristyr skall förvaras under tättslutande lock. När du spritsar och behöver lägga ifrån dig spritsen kan du vira in själva spritsen i en fuktig kökshandduk så att den inte stelnar. Färdig kristyr skall ej ställas i kylskåp. Kristyr skall lufttorka.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Sigvi 8 december 2013

    Bästa sortens recept! När man vispar äggvitan seperat först blir kristyren inte lika rinnig och "tung" (som det annars lätt blir när man blandar äggvita o socker på en gång). Det här receptet brukar jag använda när jag vill spritsa tjockare "snödrivor" och granar framför mitt pepparkakshus. Brukar provspritsa först bara så jag ser ifall det är tillräckligt med florsocker i, det kan variera beroende på vitans storlek. :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.