- Serverar: 16-20 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Så många recept, så många olika varianter. Jag har stulit lite här och där under åren. Och kommit fram till att så här blev mina och de är mycket populära hos både släkt och vänner.
Instruktioner
- Skala och koka potatisen, låt den svalna och pressa den därefter genom en potatispress. Sedan ska den kallna helt.
- Ta bort svålen på fläskskivorna och skär sedan skivorna i småbitar. Skala och hacka även löken smått.
Lägg smöret i kall stekpanna och häll i fläskbitarna samt lökhacket och stek på medelvärme tills det är gyllenbrunt men löken får inte brännas och krydda sist med kryddpeppar, låt fyllningen kallna helt.
- Häll den kalla pressade potatisen i en stor bunke, knäck i äggen, det brynta smöret, salta och rör runt. Rör därefter i mjölsorterna lite i taget tills potatisdegen släpper i kanterna och allt är ordentligt blandat. Häll upp på mjölat bakbord eller bakduk och mjöla även händerna lite samt rulla ut degen till en avlång limpa. Skär i 1 ½ - 2 cm bitar, mjöla handen lite ta upp biten och gör en grop i degen och lägg i fyllningen med hjälp av en tesked. Nyp ihop så ingen fyllning slipper ut, platta till kroppkakan något.
- Häll vatten i en stor kastrull och salta och koka upp, lägg med hjälp av en hålslev i 5-6 st kroppkakor åt gången och låt koka i 5-6 minuter, även om de flyter upp snabbare så ska de vara kvar i vattnet 5-6 minuter och vänd dom då gärna några gånger.
- Njut med skirat smör och rårörda lingon.
Publicerat den
2 mars 2015
Liknande recept
Skriv kommentar