Mandelmördegsbotten fylld med vaniljkräm och inkokta krusbär toppad med en härlig fluffig chokladmousse.
Instruktioner
- Lägg mandelmassan och saltet i en matberedare, mixa till en smidig konsistens. Tillsätt smöret i ett par omgångar, lägg i äggula och vetemjöl, kör snabbt ihop till en pajdeg.
Lägg degen i plastfolie och förvara minst 1 timme i kylen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla 6 portionspajformar med smör.
- Kavla ut degen 2 mm tjock, lägg degen över formarna och tryck ut den i formarna. Nagga med en gaffel, ställ formarna i kyl 30 minuter.
Grädda pajskalen ca 15 minuter tills de blivit gyllenbruna.
Lossa pajskalen försiktigt ur formarna och ställ dem att svalna på galler.
- Vaniljkräm:
Häll mjölken i en kastrull, dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i mjölken, lägg i stången. Koka upp mjölken och ta kastrullen från värmen, låt stå och dra i 10 minuter.
Vispa äggula, socker och maizena till en luftig smet i en bunke. Häll i mjölken i äggblandningen under vispning, vispa den slät.
- Slå tillbaka blandningen i kastrullen, värm under noggrann omrörning med visp tills krämen kokat upp ordentligt.
Tillsätt smöret. Ta krämen från värmen och vispa den slät.
Passera krämen genom en sil.
Fördela den i pajskalet och ställ dem i kyl.
- Inkokta krusbär:
Snoppa och skölj krusbären. Koka upp vatten, socker, citronsaft och den delade och urskrapade vaniljstången i en kastrull. Häll lagen över krusbären. Koka upp krusbären, låt koka i 2 minuter, låt de inkokta krusbären stå i kyl 2-3 timmar.
- Chokladmousse:
Finhacka chokladen och smält den i en plastbunke i mikro eller i en rostfri bunke över vattenbad. Rör i äggulor och socker. Vispa den kalla grädden ej för fast. Vänd grädden i chokladsmeten, lite i taget med en slickepott. Ställ i kyl några timmar.
- Sila sockerlagen från krusbären och fördela bären på pajerna. Lägg en skedformad klick chokladmoussen över bären.
Publicerat den
26 juli 2009
Liknande recept
Skriv kommentar