- Serverar: 10-12 portioner
- Tid: 3 timmar 30 minuter
Skriv ut
Denna paj har jag experimenterat mig fram med. Pajen har en mördegsbotten med Frangipane (Mandelfyllning) och en kryddig kompott med plommon färska björnbär och nektariner med en kanelsmuldegs topping.
Instruktioner
- Börja med att förbereda och koka fruktkompotten. Dela plommonen i 4 delar och ta samtidigt bort kärnan. Blanda därefter ned björnbären. Dela nektarinerna i 1 cm klyftor och ställ åt sidan i en separat skål.
- Ta sedan kardemummafrökapslarna och mortla lite lätt, avlägsna fröskalen. Tillsätt muskotblomma, mald nejlika och vaniljsocker och pulvrisera i morteln. Ställ åt sidan. I en kastrull häll vatten, vin, socker och kanelstång och låt koka upp. Tillsätt plommon- och björnbärsblandningen och låt puttra, ömsom koka i 15 minuter. Tillsätt därefter nektarinklyftorna. Koka kompotten i ytterligare 15-20 minuter (utan lock) tills den har fått en krämig konsistens. Häll av kompotten i en plastskål och låt svalna. Blanda ut Maizena i kompotten.
- Fodra en rund pajform (med löstagbar botten) med det färdiggjorda pajskalet (finns att köpa i vanlig livsmedelsbutik). Förgrädda skalet i 5-10 minuter på 200 grader C. Låt svalna.
- Förbered nu smuldegstoppingen genom att blanda alla ingredienser till en sammanhållande deg. Ställ åt sidan.
- Nu till Frangipanefyllningen:
Mixa hel sötmandel tillsammans med 2 msk strösocker till ett fint mjöl. Blanda mandelmjölet med socker och margarin. Knäck i äggen och vispa till en krämig smet.
- Bred ut smeten över mördegsskalet och pressa ut fyllningen mot kanterna så att det blir som en grop i mitten. Skopa över kompotten i gropen. Fördela sedan smuldegstoppingen ovanpå kompotten.
- Grädda först 10 min på 200 grader C. Sänk sedan värmen till 175 grader C och baka i ytterligare 30 minuter. Ta ut hela plåten med pajformen på och låt svalna.
- Servera med hemlagad vaniljsås, en klick vispad grädde eller en skopa vaniljglass.
Publicerat den
9 september 2012
Liknande recept
Skriv kommentar