Kummel är en vit fisk av torskkaraktär. Det är en utsökt matfisk med ett fast, vitt kött som passar att tillaga på en mängd olika sätt – att stekas, pocheras, ugnslagas eller läggas på grillen. I det senare fallet gärna med skinnet kvar då den annars lätt faller sönder. Att använda en termometer är alltid ett bra trick när det kommer till fisk – vid 52 graders innertemperatur är den klar att serveras! Kummeln från Europa är idag gul- eller rödlistad, men det finns MSC-certifierad Kapkummel från Sydafrika som är ett bra komplement. Matklubben har samlat en rad olika recept på Kummelfile, varför inte prova att salta fisken en stund innan tillagning och sedan halstra kummelfilén, alltså snabbt grilla den så att den får fin färg? Prova också att panera kummelfilén i panko för en krispig yta. Detta kommer garanterat att uppskattas även av den yngre generationen!
Mynta och spenatsallad: Dela sockerärterna på längden och skiva zucchinin tunt med osthyvel. Lägg mynta, sockerärter, zucchini och spenat på ett fat. Riv över limeskal och pressa saften över. Ringl...
Sätt ugnen på 225 grader. Dela fiskfilén i portionsbitar och vik tunna delar mot varandra så att bitarna blir så jämntjocka som möjligt. Lägg dem i en ugnsäker form. Salta och peppra. Blanda rivet...
Skär fisken i strimlor. Tvätta en citron och riv bort det yttersta gula skalet. Blanda raspet med ströbröd. Vänd fiskpinnarna först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i det smaksatta strö...
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och tillsätt kummelfilén, sänk värmen och låt sjuda svagt 10 minuter. Ta upp den på hushållspapper och låt svalna helt. Vispa äggulan, vinäger, senap, en ny...
Skala och skiva löken. Fräs i olja några minuter i en gryta tills löken är mjuk, tillsätt currypasta och fräs lite till. Finhacka mangon och rör ner tillsammans med kokosmjölk i grytan. Koka ca 5 m...
Skala potatis och skär i bitar. Ansa fänkålen och skär i bitar. Skala och finhacka löken. Hetta upp olja i en gryta och fräs alltsammans några minuter under omrörning, Tillsätt saffran, vatten, vin, h...
Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.
Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av
Matklubben som du hittar här.