Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kung Oscars tårta

(1 kommentar)  
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Det sägs att kung Oscar II älskade tårtan som bär hans namn. Denna tårta har alltsedan sekelskiftet varit självskriven på alla mera genomarbetade dessertbord. Tårtan är godast dagen efter den bakats. Den tål även att djupfrysas en kortare tid. Till godkännaren:ej samma som finns!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tårtbottnar: Värm ugnen till 125°.
  2. Rita upp 4 runda bottnar på ett stort bakplåtspapper. Smörj pappret väl med smör eller olja.
  3. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda den med florsocker. Vispa äggvitorna blanka och toppiga men utan att de blir hårda och gryniga. Blanda ner det i mandel- och sockerblandningen. Fördela smeten på de uppritade bottnarna. Vill man ha dem lite tjockare kan man nöja sig med 3 stycken.
  4. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 10-15 minuter. Låt dem svalna något och lossa dem sedan försiktigt från pappret.
  5. Smörkräm: Sjud socker och vatten och låt det koka ihop till en simmig lag. Häll en droppe av lagen i kallt vatten. Sockerlagen är färdigkokt om droppen trådar sig då du tar den mellan tummen och pekfingret. Vispa äggulorna pösiga. Häll den heta sockerlagen över äggulorna under kraftig vispning. Rör smöret mjukt. Tillsätt den avsvalnade äggblandningen lite i taget under omrörning. Rör tills krämen är blank och smidig.
  6. Rosta mandelspånen till garneringen så att de får en vackert guldgul färg.
  7. Varva bottnar och smörkräm. Bred ett tunt lager smörkräm på den översta bottnen. Garnera med de rostade mandelspånen och pudra över ett lätt lager florsocker. Vill man göra en rundel i mitten lägger man ett litet rundklippt papper på tårtan innan man siktar över florsockret.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • MosterNettan 21 november 2012

    Detta är den godaste tårta jag smakat nånsin. Jag klarar inte av att göra den själv, den är lite bökig att göra men jag ska göra ett försök nångång!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.