Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kvannesoppa (4 port )

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 20 minuter
Skriv ut

Fjällkvanne växer vilt på våra fjällsluttningar. Samerna och fjällbefolkningen har länge använt den i sin matlagning. Inom projektet Livsmedel i Kvarken/Qvarkenfood har vi satsat en del på kvanne. Det går att göra mycket av den allsidiga växten och här kommer ett recept på kvannesoppa för fyra personer.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Plocka kvanneblad och stjälkar, helst på våren och försommaren då de sprödast. Skala och finhacka stjälkarna samt bladen.
  2. Fräs kvannen i smält smör och pudra över mjölet. Späd med buljong under omröring. Låt soppan koka i ca 10-20 minuter. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar. Hacka gräslök och tillsätt strax före servering. Servera med rostade krutonger.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • NicolinaZ 22 augusti 2011

    Kan man använda all kvanne? Är den kvanne man har i gamla trädgårdar längre söderut samma som fjällvarianten?

  • Rajdon 22 augusti 2011

    Vilt är ju alltid bättre smakmässigt liksom all ätlig viltväxt. Men klart det går odla :) http://www.froer.nu/product/34703096/fjallkvanne/ http://www.norgefarargarden.se/fjallkvanne.pdf http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvanne#Underarter_och_varieteter

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.