Fjällkvanne växer vilt på våra fjällsluttningar. Samerna och fjällbefolkningen har länge använt den i sin matlagning. Inom projektet Livsmedel i Kvarken/Qvarkenfood har vi satsat en del på kvanne. Det går att göra mycket av den allsidiga växten och här kommer ett recept på kvannesoppa för fyra personer.
Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.
Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av
Matklubben som du hittar här.
Kan man använda all kvanne? Är den kvanne man har i gamla trädgårdar längre söderut samma som fjällvarianten?
Vilt är ju alltid bättre smakmässigt liksom all ätlig viltväxt. Men klart det går odla :) http://www.froer.nu/product/34703096/fjallkvanne/ http://www.norgefarargarden.se/fjallkvanne.pdf http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvanne#Underarter_och_varieteter