En riktig festmiddag för många blir det med en stor kyckling och klassiska tillbehör, precis som till en gåsmiddag. Stora kycklingar finns frysta från Kronfågel, s k Festkyckling. De kan beställas om de inte finns i butiken. Ur Allt om Mat nr 18/05.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Tina fryst kyckling minst 2 dygn i kylen. Skölj och torka den torr med hushållspapper. Gnid in den med citron in- och utvändigt och krydda med salt och peppar.
- Klyfta äpplena och ta bort kärnhuset. Fyll kycklingen med äpplen och katrinplommon. Resten av frukten läggs i formen när kycklingen kommit i. Bind ihop benen med bomullssnöre och lägg kycklingen i en ugnsfast form, något större än kycklingen. Lägg äppelklyftor och katrinplommon runt om, häll på vatten och klicka smör på kycklingbröstet.
- Stek kycklingen längst ned i ugnen ca 1 ½ timme. Ös den då och då och fyll på vatten om det behövs. Prova med en provsticka i tjockaste delen av låret. Är köttsaften klar och genomskinlig är kycklingen klar.
- Servera gärna med mustig kycklingsås, som också finns bland mina recept, rödkål, kokt potatis, en god gelé och kokta haricots verts.
Publicerat den
11 december 2009
Liknande recept
Skriv kommentar