Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kycklinggryta i pepparsås

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Doro wat är en typisk etiopisk rätt som man kryddar med den heta pepparsåsen berbere. Bestäm själv hur stark du vill ha grytan. Oftast äter man doro wat med injera, ett tunt poröst bröd, och ibland också med kokt ris.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Berbere: Blanda ingefära, spiskummin, koriander, svartpeppar, muskot, kardemumma, salt, lök och vitlök i en mixer. Häll i 2 msk vatten och mixa till en kryddpuré.
  2. Hetta upp en stekpanna utan fett och lägg i paprika och chilifrukter. Rosta i 1 minut och rör hela tiden. Lägg den rostade paprikan och chilin i en mixer och mixa till en puré. Sätt till kryddpurén och häll i resten av vattnet. Mixa allt till en slät sås. Häll tillbaka såsen i pannan och koka den i 3 minuter.
  3. Låt såsen kallna och häll upp den i en liten burk. Häll oljan på ytan. Såsen håller i kylen i flera månader.
  4. Dela den hela kycklingen i 8-10 bitar. Lägg bitarna i en skål och krydda med salt och citronsaft. Låt kycklingbitarna stå minst ½ timme i kylen.
  5. Skala och hacka lökarna. Smält smöret i en gryta och lägg i löken. Låt den fräsa några minuter. Rör i tomatpuré och berbere och späd med vattnet.
  6. Lägg i kycklingen och koka grytan med locket på i 30-40 minuter. Red eventuellt såsen med vetemjöl utrört i lite kallt vatten. Skala äggen och lägg ner dem i grytan. Koka ytterligare 5 minuter.
  7. Servera grytan med kokt ris.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • herrp 18 oktober 2009

    Detta är kalasmat och bland det underbaraste man kan äta helst och bäst med en god injera/bodena (det etiopiska brödet). Meta beer till är inte fel. Hälsar herrp. Hade det inte varit för riset hade det blivit en 5a.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.