Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kycklingpiroger med smak av Thailand

(7 kommentarer)  
  • Serverar: 15-20 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Jättegoda att ha i frysen att tina upp till mellanmål för barnen eller att ta med sig till arbetet. Pirogdegen är så där mjuk och god som de är i Tyskland, Ryssland, Polen och England. Men som den nästan aldrig blir när man gör den efter de anorektiska recept som befolkar många kvällstidningsbilagor. Anledningen är att degen innehåller en rätt hög andel smör och dessutom ett ägg per deciliter mjölk! Testa gärna den här degen med andra fyllningar.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att fräsa lök, vitlök och timjan i oljan. Löken ska bli mjuk, men inte brynt. Tillsätt hälften av curryn och rör om, tillsätt mer olja om det blir torrt. Tillsätt därefter kycklingen och låt den puttra på låg värme. Rör om ofta. Efter fem minuter, tillsätt vatten och buljongtärningarna. Låt det puttra ihop utan lock i tjugo minuter. Sätt degen. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt och smula i jästen. Häll i matberedaren och tillsätt mjöl, salt och tre ägg. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa i matberedaren.
  2. Efter 20 minuter på låg värme, tillsätt hälften av sweet chilisåsen och smaka av. Addera curry och chilisås tills du tycker att det är lite i starkaste laget (det ska ju ätas i en pirog med vetedeg runt). När det smakar gott, ställ att kallna utan lock på ett kallt ställe.
  3. När pirogdegen jäst i 30-50 minuter är det dags att först bearbeta den i bakmaskinen och därefter på bakbordet.
  4. Kavla ut tunnt (observera att degen är rätt elastisk) och skär rutor som är ca 20 x 20 cm stora. Lägg på kycklingfyllning på den ena halvan (men lämna 2 cm till kanten fri) och vik över den andra. Banka ihop ytterkanten och lägg på en på en plåt med ca 4 cm mellan (minst). Låt jäsa i 10-30 minuter innan de penslas med ägg och sedan gräddas i 225 grader i 10-12 minuter.
  5. Ät dem gärna kalla, med öl eller läsk till. Perfekt på utflykten. De bästa pirogerna i staden!!!

Liknande recept

Kommentarer (7)

  • Jwanaa 22 april 2010

    Vi har ungefär samma piroger i Ryssland fast vi gör deget med hjälp av keso och i fyllningen lägger vi russin eller alicha. mmmmmycket gott!

  • Silverminken 23 april 2010

    Jag skulle vilja veta va du menar med 1 burk curry? Menar du torkad en hel santa maria burk eller vad?

  • fialotta88 23 april 2010

    Verkar supergott, men jag undrar också vilken curry som avses. "Vanlig" gul curry används ju inte i det thailändska köket och en burk röd thaicurry är en vag beskrivning. 1,5 dl pulver från ICA? 1,5 dl currypasta från thaiaffären? Kan ju säga att det blir skillnad som natt och dag i hetta...

  • erajsko 23 april 2010

    Jag har använt både den indiska gula curryn och den gula och gröna thailändska curryn. Alla har blivit lika goda, men nu senast blev det som sagt den indiska, och skam att säga tyckte mina barn att det var den godaste varianten. Med en burk menar jag en Santa Maria burk. /ERAJSKO

  • Terementen 8 maj 2010

    Supergoda!! tackar å bockar!

  • Johannes1 8 november 2010

    Detta ska provas. Det lät extra gott när du skrev att det passar md öl ;)

  • Robban 6 mars 2021

    Det bästa pirogsrecept jag har provat!!! Tum upp??

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.