Denna krämiga ostsoppa får ofta inleda måltiderna i mellaneuropa. Serverad med knapriga krutonger, blir den en mättande måltid.
Instruktioner
- Skala och hacka löken fint. Smält matfettet i en gryta, lägg i löken och låt den svettas tills den blir genomskinlig. Strö över mjölet och låt det få färg under omrörning.
- Häll i mjölk och grönsaksbuljong, lite i taget, under ständig omrörning, så att inga klumpar bildas. Krydda soppan med kummin, salt och peppar. Låt sjuda under lock på svag värme i 30 minuter.
- Skär bort kanterna på osten och riv den fint. Skölj gräslöken och hacka den fint. Skölj och torka av vårlöken. Skär hela löken, även det gröna, i tunna ringar.
- Blanda ner 1/3 av den rivna osten i soppan och rör om. Blanda resten av osten med gräslök och vårlöksringarna. Fördela ost- och lökblandningen i botten på uppvärmda soppskålar. Häll ner soppan i skålarna. Garnera med lite grönt och rostade brödkrutonger: Skär 2-3 skivor vitt bröd i tärningar. Rosta tärningarna i ugnen, 250 grader. Om du giullar vitlök så pressa en vitlöksklyfta över krutongerna.
Publicerat den
14 februari 2008
Liknande recept
Skriv kommentar