Istället för långa går det bra att använda sej eller torsk. Man kan också använda fryst fisk, men då skall den tina i kylen.
Vill man ge fiskgratängen en asiatisk smak kan man krydda grönsaksblandningen med 1 tsk mild curry och/eller ½ tsk spiskummin.
Instruktioner
- Ansa purjolökarna, dela dem på längden och skölj dem ordentligt. Skär purjon i ½ cm breda skivor. Koka upp saltat vatten i en kastrull och blanchera purjon 1 minut. Häll upp purjon i ett durkslag, spola under rinnande kallt vatten och låt rinna av. Skala och riv morötterna.
- Torka av fiskfiléerna och dela dem i lagom stora bitar för att täcka botten på en ugnsfast form. Krydda med salt och peppar och droppa över färskpressad citron. Sätt in fisken i kylen och låt dra 10 min. Ta bort grova kvistar från persiljan och hacka bladen fint. Smörj den ugnsfasta formen med smör. Sätt ugnen på 200º.
- Separera äggen. Vispa ihop kaffegrädde och äggulor. Krydda med örtsalt, peppar och rivet citronskal. Vispa äggvitorna till ett fast skum med lite salt. Rör ner purjo, morötter och persilja i gräddblandningen och vänd försiktigt ner äggvitorna.
- Bred ut hälften av grönsaksblandningen på botten av formen. Lägg på fisken och bred på resten av grönsaksblandningen. Sätt in gratängen i ugnen, 20 min.
- Riv osten och strö den över gratängen. Låt stå ytterligare 15 min i ugnen. Ris eller potatis smakar bra till.
Publicerat den
5 maj 2010
Liknande recept
Skriv kommentar