Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lätt fiskgratäng med purjo och morot

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Istället för långa går det bra att använda sej eller torsk. Man kan också använda fryst fisk, men då skall den tina i kylen. Vill man ge fiskgratängen en asiatisk smak kan man krydda grönsaksblandningen med 1 tsk mild curry och/eller ½ tsk spiskummin.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ansa purjolökarna, dela dem på längden och skölj dem ordentligt. Skär purjon i ½ cm breda skivor. Koka upp saltat vatten i en kastrull och blanchera purjon 1 minut. Häll upp purjon i ett durkslag, spola under rinnande kallt vatten och låt rinna av. Skala och riv morötterna.
  2. Torka av fiskfiléerna och dela dem i lagom stora bitar för att täcka botten på en ugnsfast form. Krydda med salt och peppar och droppa över färskpressad citron. Sätt in fisken i kylen och låt dra 10 min. Ta bort grova kvistar från persiljan och hacka bladen fint. Smörj den ugnsfasta formen med smör. Sätt ugnen på 200º.
  3. Separera äggen. Vispa ihop kaffegrädde och äggulor. Krydda med örtsalt, peppar och rivet citronskal. Vispa äggvitorna till ett fast skum med lite salt. Rör ner purjo, morötter och persilja i gräddblandningen och vänd försiktigt ner äggvitorna.
  4. Bred ut hälften av grönsaksblandningen på botten av formen. Lägg på fisken och bred på resten av grönsaksblandningen. Sätt in gratängen i ugnen, 20 min.
  5. Riv osten och strö den över gratängen. Låt stå ytterligare 15 min i ugnen. Ris eller potatis smakar bra till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.