Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lakritsglass med svarta sesamflarn, lakritssås och minilakritsmaränger

 
  • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

Denna dessert är verkligen lakritsälskarens dröm dessert. Helt underbara smakkombinationer!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Glass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön samt lakritsen i en tjockbottnad kastrull. Ta kastrullen från värmen. Vispa upp äggulor och socker till ett luftigt skum. Häll det i den varma gräddmjölken och vispa ihop allt till en jämn smet.
  2. Häll tillbaka smeten i kastrullen, vispa och sjud blandningen till 85 grader eller tills det börjar tjockna. Sila smeten och kyl ner den. Täck bunken med plastfolie. För bästa resultat låt gärna smeten stå i kylen över natten för att mogna, så blir glassen extra krämig och fin. Kör glassen i en glassmaskin.
  3. Sesamflarn: Smält smöret på låg värme i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret, höj värmen något och låt sockret smälta. Tillsätt lakrits, färg och sesamfrön. Häll ut blandningen på en bakmatta av silikon eller en plåt med bakplåtspapper. Lägg en silikonbakmatta eller ett bakplåtspapper över massan och kavla ut den tunt. Drag bort papperet och låt flarnet kallna. Bryt det i bitar.
  4. Lakritssirap: Häll vattnet i en kastrull och lös lakritsgranulatet i det. Tillsätt sirapen, koka upp och låt det koka i några minuter. Tillsätt saltlakrits och ev svart färg. Låt sirapen svalna och häll upp den i en liten flaska.
  5. Maränger: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvita och citronsaft skummigt med en elvisp. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt hälften av sockret och vispa in det i skummet. Tillsätt resten av sockret och öka hastigheten igen och vispa i ett par minuter. Sikta florsockret genom en sikt eller en finmaskig sil och vänd ner det i marängen med hjälp av en slickepott.
  6. Fyll en engångsspritspåse och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite lakritsgranulat. Grädda marängerna mitt i ugnen i 25-30 minuter. De ska vara torra på undersidan och lätta att flytta på. Passa på marängerna på slutet av gräddningen så att de inte blir brunfärgade. Förvara dem i rumstemperatur i lufttäta burkar.
  7. Servering: Lägg ihop sesamflarn med lakritsglass, lägg på hallon och små lakritsmaränger. Servera med hallon och lakritssirap.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.