Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lakritskolapaj

(3 kommentarer)  
Skriv ut

Den här smarriga pajen kommer från Elisabeth Johanssons bok "Lakrits, mint & choklad". Tillagas helst dagen innan den ska serveras.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugn 200º.
  2. Skär smöret i tärningar och lägg i en rymlig bunke. Blanda ihop med övriga pajdegsingredienser utom ägget. Rör ner ägget. Arbeta samman til en smidig pajdeg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kyl en timme. Kavla ut degen och klä en springform, ca 26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och sätt i frysen, ca 1 timme. Grädda i ca 15 minuter tills skalet har fått fin färg.
  3. Laga kolasmeten medan pajskalet gräddas. Skär smöret i stora bitar. Smält smöret i en kastrull och tillsätt alla övriga ingredienser, utom vaniljsocker och lakrits (smakerna försämras av den höga temperaturen).
  4. Koka försiktigt tills temperaturen är 120º, eller massan blir mjuk men stelnar när den droppas i kallt vatten. Rör ner vaniljsocker och lakrits när kolansmeten har svalnat lite. Häll upp kolan i pajskalet. Låt svalna och kyl.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • kaskadfurstinnan 16 maj 2010

    Tack för receptet, jättegod! Jag tror att den kommer att bli en av favoriterna.

  • Finditamusing 24 juni 2010

    En av de godare pajerna jag någonsin ätit. Jag tog turkisk peppar istället för lakrits pulver och det blev underbart gott. (Då krävs det mycket Turkiskpeppar, nästan en halv påse)

  • Cawaj 30 december 2011

    Tyckte pajskalet var svårt. Följde receptet till punkt och prickar men i ugnen sjönk kanterna rill botten. Slutade med att jag fick trycka till dem när de var klara i ugnen. Men resultatet blir ändå bra. Hur underbar i smaken som helst och väldigt enkel egentligen.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.