Den här smarriga pajen kommer från Elisabeth Johanssons bok "Lakrits, mint & choklad".
Tillagas helst dagen innan den ska serveras.
Instruktioner
- Ugn 200º.
- Skär smöret i tärningar och lägg i en rymlig bunke. Blanda ihop med övriga pajdegsingredienser utom ägget. Rör ner ägget. Arbeta samman til en smidig pajdeg.
Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kyl en timme.
Kavla ut degen och klä en springform, ca 26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och sätt i frysen, ca 1 timme.
Grädda i ca 15 minuter tills skalet har fått fin färg.
- Laga kolasmeten medan pajskalet gräddas. Skär smöret i stora bitar. Smält smöret i en kastrull och tillsätt alla övriga ingredienser, utom vaniljsocker och lakrits (smakerna försämras av den höga temperaturen).
- Koka försiktigt tills temperaturen är 120º, eller massan blir mjuk men stelnar när den droppas i kallt vatten. Rör ner vaniljsocker och lakrits när kolansmeten har svalnat lite.
Häll upp kolan i pajskalet. Låt svalna och kyl.
Publicerat den
14 juli 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Tack för receptet, jättegod! Jag tror att den kommer att bli en av favoriterna.
En av de godare pajerna jag någonsin ätit. Jag tog turkisk peppar istället för lakrits pulver och det blev underbart gott. (Då krävs det mycket Turkiskpeppar, nästan en halv påse)
Tyckte pajskalet var svårt. Följde receptet till punkt och prickar men i ugnen sjönk kanterna rill botten. Slutade med att jag fick trycka till dem när de var klara i ugnen. Men resultatet blir ändå bra. Hur underbar i smaken som helst och väldigt enkel egentligen.