Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lakritspengar

(5 kommentarer)  
Skriv ut

Lite besvärligt att göra för den ovane karamellkokaren, men resultatet brukar bli kanongott. Istället för att stansa ut runda "pengar", brukar jag klippa godiset i bitar.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Blanda ihop gummi arabicum och lakritsextrakt i en skål. Häll därefter druvsocker och det kokande vattnet i en tvåliters rostfri kastrull. Rör tills sockret smälter och tillsätt karamellfärgen.
 2. Värm blandningen över vattenbad i två minuter. Ta upp kastrullen ur vattenbadet och häll därefter i blandningen av gummi arabicum och lakritspulver. Rör kraftigt så det inte blir stora klumpar, små klumpar löser sig under kokningen.
 3. Lägg ett lock på kastrullen och sätt tillbaka kastrullen i det kokande vattenbadet. Vattenbadet ska inte stormkoka. Ha spisen på "halv effekt". Se till att botten på kastrullen med massan hela tiden är täckt med vatten.
 4. Låt stå i ca 20 minuter. Rör i massan då och då för att få bort småklumpar. Sätt därefter i en termometer och fortsätt koka tills temperaturen är minst 85 grader men helst 90.
 5. Ta upp termometern och rör i salmiak. Tillsätt anisoljan och blanda väl.
 6. Ta upp kastrullen från vattenbadet och ställ den på en handduk. Häll ut massan på oljat bakplåtspapper. Jämna till massa snabbt. Ställ formen svalt i tio till tolv timmar. Obs! Ej i kylskåpet! När massan släpper från bakplåtspappret, vänder man den så den kan torka på andra sidan.
 7. Klipp massan i bitar med oljad sax eller stansa ut med utstiksformar.

Kommentarer (5)

 • tulipan 9 december 2009

  Och var kan man få tag i arabiskt gummi?

 • Roggan 9 december 2009

  Det har funnits på Panduro. På Essencefabriken (www.essencefabriken.se) har jag köpt det också.

 • Solite 23 juli 2011

  Jag gjorde detta recept igår, som tämligen rookie på allt godisbak som inte är av typen pollkagrisar. Det smakar jättegott, men min smet vill inte stelna riktigt! Jag tänkte att det kanske inte var tillräckligt svalt, eftersom det är himla svårt att hitta ett svalt ställe som inte är kylskåpet just nu, så jag har precis ställt in det där ändå, men jag undrar om det är nåt med kokningen som jag kan ha gjort fel? Eller snarare, jag är ganska säker på att så är fallet... =)

 • Roggan 26 juli 2011

  Det kan hända att du inte kommit upp i rätt temperatur. Så var det antagligen för mig första gången jag gjorde dem. Ibland har själv märkt att om man tillverkar godis i fuktigt väder "torkar" det inte på rätt sätt. Det är därför ska man undvika kylen.

 • tomatpojke 19 oktober 2014

  Går det att göra detta recept med någon annan smak istället för lakrits? Funderar nämligen att göra hemmagjorda violpastiller och undrar vad som händer om man plockar bort 1 dl torrt pulver i receptet och byter ut det mot några teskedar violessens.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.