Skär köttet i bitar, 2-3 cm stora. Koka upp vattnet i en gryta. Lägg i kött och ev ben. Tillsätt salt och kryddor.
Koka under lock på svag värme ca 30 min. Skala under tiden potatis, rotsaker och lök. Skär potatis och morötter i bitar, kålroten i tärningar, löken i klyftor.
Lägg dem i grytan och koka ytterligare 25-30 min.
Smaka av. Klipp över persilja.
Med brynta rotsaker:
Koka köttet med salt och kryddor som ovan tills det är mört, ca 1 timme.
Skala under tiden kålrot, morötter och lök. Skär dem i bitar.
Bryn rotsaker och lök i fettet i en tjockbottnad gryta eller stor stekpanna.
Häll på lite av köttspadet och koka tills rotsakerna är nätt och jämnt mjuka, 15-20 min.
Häll av och sila köttspadet, red det ev med vetemjöl till sås. Lägg upp köttet mitt på ett fat med lök och rotsaker runt om.