Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lammrulle rökt med äppelved

(2 kommentarer)  
 • Serverar: 10-15 portioner
 • Tid: 4 timmar 30 minuter
Skriv ut

Sidan, eller slaksidan som det förr kallades, på lammet är väl kanske inte den finaste delen, och ofta hamnar den i lammfärsen. Här är ett bättre förslag! Rulla ihop den med örter och vitlök och rök den. Vi rökte den med äppelved, som gav en lagom mild röksmak till lammet och örterna.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Dag 1: Putsa bort överflödigt fett och hinnor från lammsidan (lite fett kan du lämna, för mycket är osmakligt för många). Lägg ut lammsidan med buksidan nedåt. Blanda nitritsalt och socker och strö jämnt över köttsidan. Vill du ha sting i sältan tar du två matskedar nitritsalt, vill du ha det mildare nöjer du dig med en. Sprid svartpeppar över köttet. Riv bladen från timjan och fördela över köttet tillsammans med den finhackade vitlöken och rosmarinen. Gnugga in kryddorna i köttet innan du rullar ihop rullen hårt. Få hjälp av någon att knyta ihop rullen med mycket steksnöre. Blanda saltlagen och lägg i rullen med en tyngd ovanpå (kan vara en tung tallrik) så den håller sig under ytan. Låt ligga i två dygn.
 2. Dag 3: Ta upp rullen och torka av den. Låt den ligga och lufta i ett par timmar innan du röker den. Om du har en rök med ställbar värme, typ en Bradley Digital 4 som jag, värm upp röken till en innertemperatur på drygt 100°C innan du lägger i köttet. Annars, försök hålla ca 100°C. Rök i 3-4 timmar (använd en köttermometer och rök tills rullen är ca 70°C i mitten). Tag ut och låt den svalna och bli kylskåpskall innan du lossar på steksnöret och serverar.
 3. NJUT!

Liknande recept

Kommentarer (2)

 • MrsC 15 september 2010

  Det låter såå jätte gott. Trist att jag inte har möjlighet att röka kött och fisk här i Väsby. Blir avundsjuk...Minns när mamma och pappa på 1960-talet enrisrökte aborre och sidfläsk, det tog flera dagar och min lillebror och jag fick hjälpa till med hålla koll på enriset så att det inte började brinna...spännande var det och underbart gott smakade det :-)

 • erajsko 15 september 2010

  Väsby, det låter som villa. Den rök jag har kostade drygt 4500, inte mer än en espressobryggare "som alla har". Den röker med jättefiffiga briketter som inte innehåller varken kåda eller terpentin, så man kan röka intensivare. Jag har rökt sidfläsk, och 10 kilo tog inte mer än 4-5 timmar och är godare än något jag köpt. I och med att den är digital sköter den sig helt själv. Man ställer in röktid (ungefär), värmetid och temperatur. Min kompis har modellen större och har köpt en kallrökningstillsats, som passar på min modell också. Hans kallrökta lax är helt gudomlig. Skall låna hans rök och testa själv. Kanske att jag lägger upp receptet här sen, typ till jul. Skall prova att ek-röka rimmad fläsklägg till helgen. Blir spännande. PS; röken kan stå ute under tak (på en balkong/altan) om man sätter på den ett överdrag.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.