Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lammstek med örtsmör och rotsaksgratäng

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Lammkött är magert och gott och till påsk är det tradition med en härlig stek på bordet. Att vitlök och lamm hör ihop vet alla, men faktiskt så kommer lammköttets fina smak lika mycket till sin rätt med örtkryddor.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gnid in steken med salt, peppar och citronsaft. Låt den ligga i rumstemperatur en stund.
  2. Blanda till örtsmöret och bred detta på steken. Lägg den i en trång ugnssäker form och sätt in en stektermometer i stekens tjockaste del.
  3. Ställ in steken i ugnen och stek tills termometern visar 70 grader för rosa stek eller 75 grader för genomstekt kött, ca 60-90 minuter. Ugns temp. Ugn175°
  4. Låt steken vila ca 15 minuter innan den skärs upp och serveras med skyn, rotsakssgratäng (se recept) och någon grönsak. Vill du inte göra rotsaksgratängen så bjud kokt potatis till.
  5. Rotsaksgratäng: Skala potatis, rotfrukter och lök.
  6. Grovhacka löken och grovriv potatis och rotfrukter, gärna i matberedaren.
  7. Blanda det rivna med salt och timjan och lägg allt i en smord ugnssäker form med låga kanter. Ugnstemp 225°
  8. Häll över buljong och strö över rikligt med riven ost. Grädda mitt i ugnen tills rotsakerna är mjuka, i ca 25-30 minuter. Servera till lammsteken.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.