Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lammstek med ugnspotatis och tomater

 
 • Serverar: 4 portioner
 • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Läckert!

Ingredienser

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut ugnsgallret.
 2. Skala vitlöksklyftorna och dela dem i 4-5 bitar på längden. Stick små jack i lammsteken med en vass kniv och peta ner vitlöksbitarna. Dela citronen och gnid in lammsteken med ena eller båda halvorna.
 3. Blanda salt peppar rosmarin och timjan på ett fat. Klappa in lammsteken med kryddorna. Stick in ugnstermometern så att spetsen hamnar mitt i den tjockaste delen på steken och inte vid något ben. Lägg steken på gallret och sätt in mitt i ugnen.
 4. Skala potatisarna och skär i klyftor. Dela tomaterna. När steken stått inne en timme tar du ut långpannan. Försök fiska upp så mycket steksky som möjligt med en sked och häll över i en kastrull. Har det kokat torrt vispar du ur med lite vatten, om det inte är bränt.
 5. Diska ur långpannan. Häll oljan och potatisen i långpannan. Skaka runt ordentligt. Ställ ner tomathalvorna med snittytan uppåt. Salta och peppra på potatisen och tomaterna. Ställ in långpannan i ugnen igen.
 6. Steken behöver omkring 2 timmar i ugnen men det beror på hur stor den är. Den är klar när termometern visar 65 grader.
 7. Svep steken i folie och låt vila en kvart innan du skär upp den. Temperaturen fortsätter då stiga till cirka 70 grader och köttet blir lätt rosa. Dessutom blöder inte köttet så mycket köttsaft om det får vila en stund. Vill du ha lite rödare kött tar du ut det vid 60 grader. Vill du ha genomstekt, vänta till 70 grader. Samtidigt ställer du långpannan med potatisen lite högre upp i ugnen så att den får lite färg.
 8. Häll vinet i kastrullen med stekskyn. Här häller du också den sky som bildas i paketet med den vilande lammsteken. Koka ihop vinet/skyn. Späd med lite vatten eller grädde om du vill. Smaka av med salt.
 9. Skär upp lammsteken och servera med såsen, klyftpotatisen och tomathalvorna. Lättkokta haricots verts är också gott till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.