Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lammstek provencale med rostad färskpotatis och gräddig sås

(19 kommentarer)  
  • Serverar: 4-5 portioner
Skriv ut

Bara så underbart gott!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Putsa lammsteken fri från hinnor och även fett om det är mycket fett på den. Blanda rumsvarmt smör med finhackad vitlök, timjan, salt och peppar. Gnid in hela lammsteken med smörblandningen och även där benet har suttit så det blir inuti. Lägg steken på en plåt och sätt in i kylen ett par timmar så köttet får dra åt sig av smör och kryddor.
  2. Häll på vinet på plåten och sätt i en köttermometer i tjockaste delen, stek lammsteken i ugnen 150 grader i 1-1½ timme, för rosa kött låt termometern gå till 65 grader, och för genomstekt till 70-75 grader. Ös gärna steken att par gånger när den står i ugnen.
  3. Medans steken står i ugnen förbereder du potatisen genom att skrubba den så den är ren men inte utan skal. Dela i jämna bitar, halvor eller på fyra. Låt potatisen ligga i kallt vatten tills steken är klar. När steken är färdig tar du ut den och ökar värmen i ugnen till 225 grader, låt potatisen rinna av i ett durkslag medans ugnen blir varm.
  4. Häll upp potatisen på en plåt och ringla över olivolja, flingsalt, peppar, timjan och ev finhackad vitlök. Blanda runt allt med händerna och stek i mitten i ugnen i 20-30 min. vänd potatisen då och då så de inte bränner fast.
  5. När du satt in potatisen låter du lammsteken ligga på en skärbräda eller fat och "vila sig saftig och mör", samtidigt vispar du ur stekskyn med lite vatten och häller i en kastrull häll i de övriga ingredienserna till såsen och låt småputtra 5-10 min tills såsen börjar tjockna, smaka ev av med salt och peppar.
  6. När potatisen är nästan färdig skär du upp lammsteken.
  7. Servera gärna med en grekisk sallad till. Smaklig måltid!

Liknande recept

Kommentarer (19)

  • majamia 3 augusti 2008

    Kan bara säga underbart gott! Tack för eett härligt recept och en underbar middag!

  • SDMaya 8 augusti 2008

    Jätte gott, underbar sås och lammet var mört och fint och potatisen kanon. Uppskattades av alla, speciellt dottern som inte är Bäbä säger hon. ( hon tog 3 portioner) *Ler* Tack för ett kanon recept! Kram Maya

  • farmoringer 31 augusti 2008

    Så underbart gott det här var. Verkligen en fullpoängare. Det jag inte gjorde som dig var att jag skalade min potatis. Annars så har jag gjort precis som du..

  • ChristerC 15 februari 2009

    Det häringa receptet var inte helt fel på Valentindagen. Hela familjen ropade KANON... Mången tack...

  • Lennart_58 12 augusti 2009

    Lamm, se vad ordet slutar på, mmmmmmm. 5p, Lennart.

  • cutelillamygirl 3 april 2010

    Det var jättegott.:) Jag använde färsk rosmarin och torkad timjan (fick inte tag på färsk) till kryddsmöret. Steken blev underbart saftig, potatisen, såsen och salladen tillsammans gjorde det till en underbar påskmiddag.

  • chatte71 6 april 2010

    Mmmmmm! Kan jag säga mer! Dock bytte jag så jag köpte olika örter i frysdisken och tog samma mängd som timjan. Såsen kunde jag inte ha soya i pga allergi, det gick lika bra med lite dijonsenap. Detta ska göras fler gånger+++++++++++bästa lammstek jag ätit och gjort!

  • miramamman 25 april 2010

    Hej och tack för godaste lamm jag har smakat. 1000 x 5 p. Fantastisk både lätt att göra och SÅÅÅ SUPERGOD. jag tog ut steken vid 60 grader, och efter den vilat i folien var den knappt rosa, men mör så den smalt på tungan. Det enda jag gjorde skillnad i receptet var att byta timjan mot rosmarin, jag gillar inte timjan.

  • Monicavilla 16 maj 2010

    5 poäng utan tvekan. En helt underbar lammstek. Lätt att tillaga och och god att äta. Blandade färsk timjan och vitlök i potatisen, Smakade gott med vanlig sallad, tomater och avokado och vinägrettsås

  • krha3 22 januari 2011

    Klockrent lammrecept, vilken sås. Lammet smälter i munnen. Barnen älskade det också. Framför allt enkelt att laga!!!!!

  • anngrad 26 april 2011

    Åt den nu i påsk & kan inte säga annat än SUPERB! SÅ mör och vilken sås! Lät den gå till 60 grader + 20 min i folie. Hade citrontimjan i landet som jag tog. Min son ville ha potatisgratin till, så det blev det, men jag ska pröva att göra potatisen en annan gång. Säker också jättegod.

  • telenius 23 januari 2012

    Tack - verkligen gott - alla tyckte det var fantastiskt!

  • monicads 6 oktober 2012

    Jättegott! Rekomenderas

  • Emil71 3 februari 2013

    vrålgott! Tack!!!

  • Malan14 30 mars 2013

    Fantastiskt gott!!! Högsta betyg av hela familjen :-)

  • miramamman 1 april 2013

    Smart att gnida in steken med kryddor blandar i smör. Tyvärr glömde jag var jag hittade receptet, så jag mortlar vitlök och kryddor och blandade med smält smör. Missade oxå att de skulle vara vin i grytan, men steken blev makalöst god, och jag rörde ihop skyn med lite grädde och en skvätt viltfond, blev jättegott men potgratäng;) nästa gång ska jag prova hela receptet nu när jag hittat igen det;)

  • syrr_ann 13 april 2014

    Supergott! Serverades till påskmiddag ifjol och det blir en repris i år :-)

  • Ann1Ksen 31 augusti 2014

    Jättegott! En klar 5:a från mig!!!

  • Ann1Ksen 15 februari 2015

    Det blir en femma igen. Men sockret kan man gärna skippa i såsen tycker jag :-)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.