Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lammytterfilé med rödvinssås

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Saftig lammytterfilé med rödvinssås, krämiga vita bönor och kantareller. En riktig gourmémiddag!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rödvinssås: Skala och strimla lök och vitlök och bryn det rejält i olja. Tillsätt farinsocker och låt det bli riktigt karamelliserat. Var försiktig så att det inte bränns. Häll över vinet och koka ihop till 2/3 återstår. Tillsätt vatten, kalvfond och timjan. Koka ihop tills 4 dl vätska återstår. Rör ut maizenan i vattnet och vispa ner det i såsen. Koka upp och smaka av med sherryvinäger.
  2. Grönsaker: Skölj och koka betorna mjuka i lättsaltat vatten med socker. Gnid bort skalet under rinnande kallt vatten. Ansa löken och koka den knappt mjuk i lättsaltat vatten. Lägg den i isvatten för att behålla färgen.
  3. Krämiga bönor: Skölj bönorna och låt dem rinna av. Koka upp vatten och hönsbuljongtärning. Mixa getost, buljong och smör tiil en slät kräm. Blanda den med bönorna.
  4. Köttet: Sätt ugnen på 150 grader. Skär ett rutmönster i lammfiléernas fettkappa med en vass kniv. Gnid in köttet med salt, peppar och timjan. Stek långsamt på fettsidan i olivolja tills ytan blir frasig. Bryn hastigt på köttsidan. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen ca 20 minuter, till 60 grader innertemperatur. Låt vila minst 15 minuter före servering.
  5. Servering: Stek kantarellerna i olja tills de fått fin färg. Tillsätt smör, salta och peppra. Blanda ner salladslöken. Hetta upp bönkrämen, vänd ner dillen och strö kantarellerna över bönorna. Halvera gulbetor och lökar och värm dem hastigt i smör. Hetta upp såsen.
  6. Skär köttet i bitar och servera med tillbehören. Garnera med flingsalt och örter.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • evaobergelg 21 april 2012

    Har bara gjort såsen men vilken sås!!!! Serverade den till bufféfläskfilé och potatisgratäng. Ska klart göra den fler gånger.

  • TebeSolaris 24 juni 2012

    Underbart recept med härlig smak... förutom att jag inte fattar det där med 5 dl vatten i slutändan..... Gjorde den en gång och glömde vattnet, såsen blev underbar. Igår gjorde jag den "korrekt" och såsen blev urvattnad och smaklös. Kommer fortsätta att utesluta vattnet och ävenså "sila" för att slippa allt mojs i såsen. Men, grrr, tack för smakerna, de är underbara! :-)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.