Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lamstek provencale

Lammstek är en underbart god rätt som funkar året om och vid alla tänkbara festliga tillfällen. Traditionellt sett är lamm framför allt en måltid att äta under påsken, så varför inte prova att laga en saftig lammstek provencale nästa påskmiddag? En fördel är om du har en stektermometer till hjälp när du ska laga rätten så att du får det perfekta köttet – mellan 60 och 70 grader är lagom. Här är det bara tycke och smak som avgör! Matklubben har samlat flera recept på denna rätt, prova till exempel att tillaga lammstek provencale som kändiskocken Per Morberg, eller testa ett recept på lammstek provencale med rostad färskpotatis och en gräddig sås gjord på skyn från lammet. Himmelskt!


Putsa lammsteken fri från hinnor och även fett om det är mycket fett på den. Blanda rumsvarmt smör med finhackad vitlök, timjan, salt och peppar. Gnid in hela lammsteken med smörblandningen och äv...

4-5
19

Sätt på ugnen 225 grader. Skiva korven i tunna skivor nästan hela vägen ner. Skiva aubergine, zuccini och tomater tunnt, och halvera skivorna. Bred på senap och lägg aubergine, zuccini och tomat me...

1 h
6
1

Lägg grönsaksblandningen i en kastrull, häll på kallt vatten så att det täcker, låt koka i 1 minut. Dra av kastrullen och häll i lite kallt vatten och låt stå i 5 minuter, häll därefter av vattnet....

20 min
2

Sätt ugnen på 250 grader Tvätta och skär potatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt. Ringla över lite av oljan och krydda med salt och peppar. Sätt in potatisen mitt i ugnen ca 20 minut...

4

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg de soltorkade tomaterna i hett vatten. Dela blomkålen i buketter. Koka upp vatten med buljongtärningarna. Lägg i och koka blomkålsbuketterna ca 3 minuter. Den ska f...

30 min
2

Fräs löken mjuk i oljan, sätt till vitlök och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt till tomatkross, en urkärnad strimlad paprika, smulad buljongtärning samt timjan och peppar. Koka i 5-6 minut...

20 min
4

Strimla zucchinin på mandolin – på tvären. Koka i väl saltat vatten. Låt rinna av i ett durkslag. Skala och hacka löken ganska grovt. Förväll i mikro tills den mjuknat. Ställ åt sidan att svalna....


Tag en bit Brieost och lägg den i en ugnsform. Hacka nötterna, tomaten, persiljan och purjolöken. Blanda ner det i oljan med kryddorna. Häll ut smeten över osten. In med osten i ugnen ca 10 minuter 17...

10 min
1

Ta bort skinnet från korven och skär den i skivor. Skölj tomater och squash och skär i skivor. Varva korv, tomater och squash i en ugnsäker form. Blanda creme fraiche, sambal oelek, basilika, dragon...

20 min
4

Sätt ugnen på 225°. Dra skinnet av korven och borsta potatisen. Skiva korv och tomater i 1/2 cm tjocka skivor och squash och potatis i mm-tjocka skivor. Varva korv, potatis och grönsaker i en u...

4
3

Ugn: 225 grader. Bryn filén runt om. Salta, krydd aoch efterstek under lock på svag värme ca 15 minuter. Skala och skär potatisen i tunna skivor, gärna i matberedare. Bred ut den på ett smort ug...

4
2

Aromblandning: Rör smör, vitlök (krossad) och persilja till aromblandningen. Forma den i folie till en rulle. Lägg den kallt för att stelna. Skala potatisen och skär dem i tunna skivor. Bryn dem...

1 h
8
2

Ugn 175 grader. Skala och skiva löken, pressa vitlöken. Fräs på svag värme ca 15 minuter tills löken "smält" utan att få färg. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på lök, toma...

4
1

Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna på mitten. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.Krydda med salt och peppar. Skala och finhacka vitlöken. Strö vitlök och persilja på tomaterna. Ringla över...

25
1

Sätt ugnen på 225°C. Blanda smör med finhackade vitlöksklyftor, citronjuice, hackad persilja, salt och vitpeppar. Lägg sniglar i 4 formar. Täck varje snigel med smöret. Gratinera i 5 -10 minut...

4

Tina kycklingen om den är djupfryst. Halvera den och torka av den. Rör samman matfettet till örtsmör med pressad vitlök, citronsaft, salt, peppar och örtkryddor. Lossa skinnet från kycklingbrö...

4

Bryn köttfärsen och lägg den åt sidan. Hacka löken. Stek den hastigt i ganska varm panna. Pressa i vitlöken och låt den fräsa med någon minut. Blanda ner köttfärsen. Tillsätt krossade tomater, böno...

4-5

Deg: Gör en redning av flytande margarin och majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt såsen koka upp under noggrann omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt svalna. Tillsätt äggulo...


Skala och skiva potatisen tunt, gärna i matberedare. Lägg potatisen i ett durkslag och spola med kallt vatten. Låt den rinna av och torka med handduk eller hushållspapper. Smält matfettet i en stor...

4

Stek den finhackade löken i lite olivolja i en gryta. Häll över tomaterna. Lägg i 1 buljongtärning. Pressa ner vitlöken. Låt detta småputtra under lock ca 20 minuter, rör om då och då. Under...

40 min
4

Blanda kryddorna tillsammans med olivolja och pensla över filéerna. Stek lök, vitlök, paprika och zucchini i cirka 10 minuter med ett lock över. Tillsätt de krossade tomaterna och grönsaksbuljongen o...

40 min
4

Hacka potatisen fint, låt gärna skalet vara kvar. Smält smöret i pannan och lägg i potatisen. Finhacka vitlöken och tillsätt efter några minuter. När potatisen är mjuk och fått färg, lägg på en tallri...

15 min
1

Smält matfettet eller skär det i små bitar. Vispa samman äggulor och 1 dl vatten i en kastrull i vattenbad. Det får inte koka. Vispa gulorna tills de börjar tjockna. Tillsätt matfettet lite i...

4-6

Häll av oljan från tonfisken, dela tomaterna, tärna gurkan och fetaosten häll av juicen från ananasen och skär den i mindre bitar. Häll av vätskan från räkorna i burken och häll även av vätskan frå...

4
9

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.