Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Landskapsbröd Hälsingland Hällbröd

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

I Hälsingland gjordes hålen i brödet vid ena kanten för att undvika att brödet viker sig. Men också för att kunna hänga upp dem på pinne under ett lågt kökstak. Långt från möss och små barn! Hällbrödet bör vara välgräddat och ska helst ligga och torka en dag det äts.

Ingredienser

Instruktioner

1. Dag 1: Låt mjölk och vatten bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke. Häll degvätskan över jästen och rör om. Rör ner mjölet och låt stå under bakduk i rumstemperatur, ca 8 timmar. 2. Dag 2: Låt mjölk och vatten bli fingervarmt och rör ut jästen i det. Rör ner i degen från dag 1. Blanda ner socker, salt, bikarbonat och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt, tillsätt ev mer mjöl och knåda degen smidig. Dela den i 10 lika stora delar. 3. Sätt ugnen på 250°. Kavla ut varje del till en tunn, rund kaka ca 23-25 cm i diameter. Kavla med kruskavel och ta ut ett hål nära kanten. 4. Ställ in plåten i ugnen så att den blir riktigt het. Ta ut plåten och lägg på en brödkaka. Nagga brödet och grädda mitt i ugnen ca 4 min. Ta ut, vänd kakan och grädda ytterligare ca 1 minut. Brödet blir godast om det är välgräddat. 5. Låt bröden torka innan de läggs in i papper eller i en stor burk.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.