Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Landskapsbröd Upplandskubb

(1 kommentar)  
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Upplandskubben är ett bröd från 1920-talet som kokades på spisen – praktiskt när inte alla hushåll hade egen ugn. Brödet blir saftigt och hållbart. Då använde man den så vanliga raka mjölkkannan med lock, som rymde ca 3 liter. Först jäste brödet i kannan minst 2timmar. Mjölkkannan placerades sedan i en ännu större gryta, också den med lock. Brödet kokades sedan i vattenbad under 3-4timmar. Ett modernare sätt är att lägga brödet i en gryta med lock (minst 2 liter, ca 20 cm i diameter och inga bakelithandtag), ställa grytan i ugnen och grädda i 200° 50-60 min.

Ingredienser

Instruktioner

1. Värm vattnet till 37°, häll över jästen och rör om. Använd gärna en assistent. Tillsätt sirap, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet (spara lite till utbakningen). Arbeta degen smidig. 2. Smörj och mjöla en rak gryta (minst 2 liter). Smörj även locket. Forma degen till en bulle som passar formen. Lägg ner den med den jämnaste sidan ner. Låt jäsa under lock 30-45 min. Sätt ugnen på 200°. 3. Sätt på locket och ställ grytan på galler i nedre delen av ugnen. Grädda 50-60 min.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • MamaEva 24 juli 2009

    Locket ska ju vara på i ugnen, men är det meningen att brödet ska jäsa upp och pressas mot locket? Undrar Eva

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.