Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Landskapsbröd Värmland Skrädmjölskakor

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 16 portioner
Skriv ut

Skrädmjöl är rostat havremjöl som troligen kom till Sverige och Värmland med finländska nybyggare på 1500-talet. De slog sig ner i de värmländska skogarna och genom svedjebruk började de odla havre. För att öka hållbarheten på mjölet rostades havren innan den maldes. Skrädmjölet användes sedan till bröd och nävgröt. Rostningen ger det här brödet en speciell, sötaktig smak. Skrädmjöl är ovanligt idag, men kan finnas i välsorterade matvarubutiker

Ingredienser

Instruktioner

Smält margarinet och tillsätt mjölken. Värm tills degvätskan blir fingervarm och rör ut jästen med denna. Blanda ner saltet, sockret och mjölet och arbeta väl. Spara lite av vetemjölet till utbakningen. Degen ska inte jäsa i bunken. Dela upp degen i 16 bitar och platta ut dem till runda kakor. Låt jäsa på plåten i 30 minuter. Nagga med gaffel och grädda kakorna i mitten av ugnen i 250º ca 30 minuter.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • Bappi 17 september 2008

    Mumsigt goda men tur att jag hade koll på ugen för i min ugn så räckte det gott och väl med 15 minuter. Tack vare azlan_lena kunde jag baka detta bröd. Fick det hemskickat per post i från henne för det fanns inte att hitta i Piteås största matvaruaffärer.

  • Bappi 17 september 2008

    Ugnen heter det och inget annat *fniss'

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.