Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Landskapsbröd Västergötland Hålkakor med råg

 
Skriv ut

Hålkakan är typisk för Västergötland och bakades förr på grovt mjöl till vardags och på finare siktat mjöl till helger och högtider. Traditionellt togs hålet i mitten ut med ett kohorn. Senare kom också speciella hålkakemått. Bröden hängdes upp på stänger i taket för torkning där de var väl skyddade från möss och hungriga barn. Trots att hålet sedan länge har tappat sin funktion lever det kvar än idag.

Ingredienser

Instruktioner

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills blandningen är fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med degvätskan. Tillsätt sirap, salt, grovt rågmjöl, rågsikt och sist vetemjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Arbeta samman degen på mjölat bakbord och dela i fem bitar. Kavla ut till runda kakor ca 25 cm i diameter och lägg över på smord plåt. Gör ett hål i mitten av kakan med ett runt föremål, exempelvis en äggkopp. Nagga och låt jäsa under duk i 30 minuter. Grädda kakorna i 225° ca 15 minuter tills de får fin färg. Låt svalna under bakduk på galler

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.