Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Långjäst bröd

 
  • Serverar: 1 portioner
  • Tid: 3 dagar
Skriv ut

Långjäst formbröd är ett bekvämt recept - ids du inte baka ut idag kan du alltid baka ut imorgon. Dessutom slipper du rengöra ett mjölat bord. Det är bara att röra och vänta några dygn tills degen jäst klart. Brödet blir smakrikt på grund av 2-dagars-jäsningen med ett dygn i rumstemperatur och ett dygn i kylskåp.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1 Smula jäst och rör i vattnet i bunke Blanda i alla ingredienser och blanda till en lös deg.
  2. Täck över med ett lock eller tallrik och låt stå ett dygn i rumstemperatur. OBS Locket bör inte vara för tättslutande - lämna en glipa!
  3. DAG 2 Rör ev. ner mer mjöl och ställ in i kylskåpet.
  4. DAG 3 Ta ut degen från kylskåpet. Häll ut degen i en oljad form och vänta tills degen jäst till drygt dubbla storleken (Jag brukar sätta på ugnen och sedan ställa formen på spisen och vänta i några timmar.)
  5. Grädda i ca 40 min i 200 graders ugn.
  6. OBS "Lös deg" recept fungerar endast på vetemjöl. Vill du gör ett långjäst bröd med t ex rågsikt i får du knåda in mjöl till en fastare deg.
  7. Om du har har en halvkall plats med ca 12 -15 grader t ex en källare kan du låta degen jäsa i 2 dygn.
  8. Vill du ha ett syrligare bröd kan du låta rumstemperatursjäsningen vara i 2 dygn. Än mer smak får du om brödet jäser 2 dygn till i kylskåpet dvs du kan vänta i 4 dagar innan du bakar ut brödet. Kom ihåg att hälla i mer mjöl under långjäsningen eftersom jästen omvandlar mjölet till koldioxid och etanol. Det luktar alkohol om degen efter en långjäsning med den försvinner i ugnen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.