Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Långmjölk

(12 kommentarer)  
Skriv ut

Egen satt långmjölk

Ingredienser

Instruktioner

Blanda mjölken med långfil. Den ska stå i rumstemperatur och gärna lite värme vid spisen alltså bredvid plattorna. "Färdig efter ett dygn". Glöm inte att innan långmjölken börjar ta slut att ta undan 1-1½ dl att blanda med nyinköpt rödmjölk och så börjar det hela om och om igen så länge man önskar.

Kommentarer (12)

  • kekke46 15 juni 2010

    Har skrivit vanlig röd mjölk i receptet är samma som vanlig standarmjölk. Har haft långmjölk på gång nu i ett dygn det fungerar.

  • Mellanbellan 29 augusti 2010

    Det här kallades tjockmjölk hemma och åts ofta. Nu äter jag det igen tack vare ditt recept.

  • MosterA 24 september 2010

    Det fungerar faktiskt. Jag har nu ätit tjockmjölk i 3 dagar. Tack för receptet.

  • Stintan 11 juli 2011

    Jag har också satt långmjölk, men det vill sig inte riktigt. Innan jag såg ditt recept gjorde jag som förr när jag var barn, alltså använde det som var kvar runt väggarna och bottnen i förpackningen + 1 l mjölk. Efter 2 dygn har inget hänt. Detta funkade förr, men då gjorde vi fröet själva av tätörten, därav namnet tätmjölk.

  • palipa 17 oktober 2013

    Hej. Skall det vara övertäckt eller inte? mvh /Janne

  • kekke46 20 oktober 2013

    Jag brukar lägga över en tallrik på glänt över. Brukar vispa några gånger tills den är färdig. Lycka till

  • MammaMajken 17 april 2021

    På gammalt vis får du den om du köper ekologisk mjölk med ~4.2% fetthalt eller häller ned en skvätt grädde.

  • Johnny Reinholdsson 15 augusti 2021

    Hej. Tackar för intressant tips. Jag som INTE tål mjölkprotein och laktos produkter, undrar om det över huvud taget går att göra långfil på tätört med havremjölk ? Mvh Johnny Reinholdsson.

  • Stina Barrå 5 november 2022

    Jag ÄLSKAR långfil vispad med lite socker. Äter det ofta.

  • Gunilla 28 juli 2023

    I Västerbotten är 3% mjölk grön detsamma som standardmjölk.

  • Astrid Ahlberg 14 februari 2024

    Hej! Jag har gjort långfil i något år nu, innan dess yoghurt i flera år. Jag värmer en portion vanlig 3% mjölk till ca 90 grader, låter svalna och använder glasburkar med lock, vilka steriliserats med hett vatten innan. Ställer glasburken med lock på i rumstemperatur. Efter ett dygn får den kallna i kylen till dagen efter, men innan dess tar jag en matsked kultur till nästa burk. Jag bor i södra Sverige där Arla inte längre tillverkar långfil så jag är rädd att förorena kulturen. Men en vän hoppar över uppvärmningen, det går lika bra för honom. Att värma till 90 grader började jag med när jag gjorde yoghurt, då motiverades det med att annars kunde konsistensen bli klumpig, tror det är att kaseinet som behöver "förstöras". Till detta äter jag min egen granola och egen svartvinbärssylt. Underbart god frukost! Kan tillägga att jag (som nu är pensionär) växte upp i Norrland och ofta åt långfil från affären som barn.

  • Gunilla 26 mars 2024

    Jag hade turen stt hitta tätört och gjorde filbunke som förr: strök runt ett blad i en skål, så det som finns på bladet, alltså fukten med bakterierna, spreds på bunkens yta. Mjölk på, placerade på varmt ställe o lade en bit papper på. Efter ett drygt dygn började det tjockna och småningom ställde jag den kallt. Kändes fint med egen filbunke på gammalt vis!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.