Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Langos, en ungersk specialitet.

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Langos utan tillbehör passar mycket väl tillsammans med spenatstuvning och/eller stekt fisk/fiskpinnar. En kall öl till anrättningen är kronan på verket. Smaklig måltid!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att koka potatisen med skalet på. Lös upp jästen och florsockret i 1 dl knappt fingervarm mjölk och låt stå i 10 min. Flå av skalet av de kokta potatisarna och mosa dem med en gaffel el. dyl. medan de är varma. Sikta mjölet i en skål och gör en grop i mitten. Häll mjölk / jäst blandningen i gropen. Tillsätt potatismoset och matfettet och knåda degen. Tillsätt resten av mjölken och lite salt och knåda färdigt. Låt degen jäsa 1 timme eller till dubbel storlek.
  2. Häll frikostigt med friteringsolja i en stekpanna med minst 6 cm kant och värm upp till friteringstemp. Dela upp degen i små runda bollar och forma dem likt en tunn pizza, ca.1 – 1½ cm tjocka. Ju tunnare ju delikatare.
  3. Fritera gyllenbruna. Man får vända på kakorna i stekjärnet. Se upp så de inte friteras för länge! Lägg den färdiga kakan på ett galler och låt fettet droppa av. Salta försiktigt och njut av kakan.
  4. I Ungern stryker man på syrnad grädde, typ Creme Fraiche eller stött vitlök i olja. Oftast strör man på riven ost på kakan bestruken med Creme Fraiche. Den rivna osten kan bytas ut mot dill och/eller fårost. Finhackad skinka tillsammans med ost smakar fint. Man kan krydda till med hackad rödlök. Några små klickar röd kaviar ger lagom sälta till anrättningen.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • toven 8 maj 2012

    Vätskemängden MÅSTE vara fel angiven, jag blev tvungen att hälla i en massa mer mjöl (säkert 3 deciliter) för att den överhuvudtaget skulle kunna kallas deg (den var fortfarande ganska kletig, men det antar jag att den ska vara). Slutresultatet blev dock jättegott och eftersom jag fick så väldigt mycket deg så bakade jag in och styckfryste ett gäng langos som jag bara kan ta fram och fritera sedan.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.