Olika degvätskor ger olika sorters brödstruktur. Filmjölk ger ett tyngre bröd med svagt syrlig arom medan vatten ger ett storporigt bröd, ofta med knaprig yta.
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Häll filmjölken över jästen och rör om så jästen löser sig. Tillsätt matfett i klickar, sirap, brödkryddor och mjöl.
- Arbeta degen kraftigt i bunken, 4-5 minuter med maskin, ca 8 minuer för hand. Degen skall bli smidig och lätthanterlig.
- Lägg en bakduk över och låt jäsa 30 minuter. Tag upp degen på bakbordet och knåda den väl. Dela i två delar och forma till limpor. Skåra limporna och strö över lite vetemjöl.
- Låt bröden jäsa på en smord plåt eller på bakplåtspapper i 30 minuter.Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden 20-25 minuter. Tag ut bröden och låt dem svalna på galler under bakduk.
Publicerat den
28 januari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jättegott bröd! Fast jag la i lite salt också.
Jätte gott bröd som uppskattades av hela kräsna familjen =). Kommer absolut att göra detta igen. Tack så mycket.
Wow! Kan bara hålla med i föregående kommentar. Jättegott bröd som barnen slängde i sig jättesnabbt och undrade om det inte fanns mer. Bara att ta fram receptet igen och göra en till omgång.