- Serverar: 4-6 portioner
- Tid: 45 minuter
Skriv ut
Lite annorlunda lasagnerecept men väl värt besväret
Instruktioner
- Rensa och skölj spenaten, lägg den fuktig i en kastrull över stark värme och låt den sjunka ihop.
Pressa ut mesta möjliga vätska och mal den två gånger genom köttkvarnens fina skiva.
- Blanda mjölet, (man kan använda vanligt vetemjöl
istället och tar då 6 dl vetemjöl + vetemjöl till utkavling, ifall man inte har vetemjöl special hemma) saltet, spenaten och äggen. Låt degen vila under duk.
- Fyllningen: Mal griskött, nötkött och rå skinka i köttkvarnen. Finhacka späck, lök, morot och selleri.
Smält matfettet i en gryta, fräs späck och grönsaker. Tillsätt det malda köttet och fräs under omrörning.
- Rör ner tomatpuré, oregano och buljong, salta sparsamt, peppra. Låt småputtra ca 20 minuter under lock på svag värme.
- Såsen:
Smält matfettet i en kastrull och rör ner mjölet.
Ta av den från värmen och rör efter 1 minut ner mjölken. Ställ den tillbaka på värmen och koka upp under omrörning.Sjud långsamt i 10 minuter. Smaksätt med salt och riven muskotnöt.
- Häll 2 liter saltat vatten i en stor kastrull.
Dela pastadegen i tre delar och kavla ut en del i taget på mjölat bord, degen ska bli mm-tjock. Sjud plattorna en och en 3 minuter i det kokande vattnet, ta upp dem och kyl av i en skål med kallt vatten.
Låt dem rinna av på en duk.
- Putsa kycklinglevern, skär den i tärningar och lägg den i köttfyllningen. Smaka av med salt och peppar, dra grytan åt sidan.
- Sätt ugnen på 200º.
- Smörj en stor rektangulär gratängform. Täck formen med en degplatta, bred därefter ut fyllningen, sedan sås och riven parmesanost. Upprepa. Sista lagret i formen är béchamelsås med parmesanost. Avsluta med 2 msk smör i små klickar.
- Grädda lasagnen guldbrun i ugnen, ca 30 minuter.
Publicerat den
11 juni 2009
Liknande recept
Skriv kommentar