Vackert guldgul gratäng med en lätt sälta och fin kryddning av surströmmingen.
Passar den inbitne surströmmingsälskaren lika bra som rena nybörjaren.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär potatisen i tunna skivor, bre ut hälften i en ugnssäker form, krydda med ½ tsk salt.
Skär laxen i ½-1 cm tunna skivor och lägg dem ovanpå potatisen. Låt surströmmingen rinna av. Dela surströmmingsfiléerna och fördela över laxen.
- Krossa pepparkornen och strö över, ringla över sirap och lägg på resten av potatisen. Krydda med 2 krm salt.
Blanda mjölk och grädde och häll över. Täck formen med aluminiumfolie eller smörpapper.
ställ in i ugnen ca 25 minuter.
- Ta ut formen, strö över ströbröd och klicka över smör, grädda ytterligare ca 25 minuter, utan aluminiumfolie tills potatisen känns mjuk.
Servera med tomatsallad och hårt tunnbröd med ost.
Publicerat den
28 mars 2010
Liknande recept
Skriv kommentar