Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Laxpudding med dillcrèmefraiche

 
Skriv ut

En mycket god laxpudding där dillen finns i såsen

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i 2 msk smör några minuter utan att den får färg. Låt löken svalna. Smöra en ugnssäker form som rymmer ca 2 liter och lägg ett lager skivad potatis i botten.
  2. Täck potatisen med ett lager lax i tunna skivor. Vrid en aning nymald vitpeppar över laxen. Fördela ca en tredjedel av den smörfrästa löken över laxen. Fortsätt varva lax och potatis så att det blir 2 eller 3 lager med lax. Avsluta med ett lager potatis. Så här kan laxpuddingen förberedas en dag i förväg.
  3. När det är dags för gräddning sätt ugnen på 225 grader. Gör en äggstanning genom att vispa ägg och mjölk. Slå äggstanningen över laxen och potatisen i formen.
  4. Ställ in formen på galler i nedre delen av ugnen och grädda laxpuddingen 50 till drygt 60 minuter, beroende på formens storlek och höjd. Kontrollera att puddingen är färdig genom att sticka ned en bordskniv i puddingens mitt och se om äggstanningen stelnat.
  5. Sås: Koka upp crème fraiche och smula ned buljongtärningen. VIspa och koka tills tärningen är upplöst. Smaksätt med den hackade dillen och ev med ytterst lite (en knivsudd) cayennepeppar eller lite nymald vitpeppar. Servera laxpuddingen nygräddad med såsen.
  6. Ett ljust öl med medelstor beska passar bäst till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.