Härligt vintrig paj med lingon, som är smaksatt med ingefära.
Instruktioner
- Skal:
Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
- Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
- Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
- Fyllning:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kavla ut 2/3 av mördegen och klä ett pajskal 26 cm i diameter.
- Låt överbliven deg hänga över kanten.
- Blanda lingonen med ingefära, strösocker, lingonsylt och potatismjöl och fyll pajskalet, se till att blandningen fördelas jämt över pajskalet.
- Pensling:
- Vispa upp ägg och mjölk.
- Kavla ut resten av degen till ett runt lock. Pensla degkanten med äggblandningen. Lägg över det utkavlade locket, pensla och strö över råsocker.
- Ta ut stjärnmått med ett litet pepparkaksmått.
- Nyp ihop skarven med fingrarna och skär av deg som hänger över kanten.
- Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i 45-60 minuter.
Publicerat den
10 december 2008
Liknande recept
Skriv kommentar