En fräsch pajtårta med syrlig och frisk smak. Baka gärna pajskalet någon dag i förväg.
Instruktioner
- Arbeta snabbt ihop smör, mjöl och strösocker, det går enklast med fingrarna. Tillsätt ägg och kallt vatten och arbeta samman till en lös deg. Låt vila i kylskåp
i 25 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en pajform som är 24 cm i diameter.
- Kavla ut pajdegen tunt mellan bakplåtspapper. Degplattan ska bli tillräckligt stor för att täcka din form och gärna hänga ut lite över kanterna. Det förhindrar pajkanterna från att sjunka ned.
- Klä formen med pajdegen och nagga den med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 10 minut-er eller tills pajformen börjar få färg. Låt svalna.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Rör lemoncurden till en smidig konsistens och rör samman med 5 dl yoghurt. Krama ur gelatinbladen och smält i 1 dl yoghurt i en kastrull på svag värme. Rör ner i lemoncurd- och yoghurtblandningen.
- Smaka eventuellt av med lite florsocker om du vill ha en sötare fyllning. Fyll pajskalet med fyllningen, täck över med plastfilm och låt stå i kylskåp i
3 timmar.
- Blanda socker och vatten i en kastrull och hetta upp tills sockret löser sig. Tillsätt limoncellon och låt allt koka upp (för en kör- och barnvänlig tårta). Låt svalna.
- Dela melonerna på mitten och gröp ur kulor ur fruktköttet med hjälp av ett kuljärn. Lägg ner melonerna i limoncello-marinaden och låt dra i minst 1 timma.
- Dekorera pajen med melonkulorna strax innan servering.
Publicerat den
16 augusti 2008
Liknande recept
Skriv kommentar