Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lenas cloudberry cake / Lenas hjortrontårta

 
  • Serverar: 14-16 portioner
  • Tid: 4 timmar 30 minuter
Skriv ut

Fyllningarna till denna tårta är inte så söta i sig själva, men bottnarna är desto sötare. Tårtan tar lång tid att göra eftersom en av fyllningarna ska stå kallt i 4 timmar innan den kan fungera som tårtfyllning, men tårtan är väl värd att väntas på, den blir så god. OBS! Man kan utesluta gelatinet men då måste bären få rinna av innan dom blandas med sockret och grädden. Då behöver det inte stå så länge i kylen heller innan tårtan kan monteras ihop. På så sätt minskas tillagningstiden till max 2 timmar.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att blanda de tinade hjortronen med sockret och vispad grädde. Rör ihop gelantinpulvret med kallt vatten och låt det stå och svälla i 5 min, smält sen detta i micron ca 30 sekunder. Sen blandar du ner detta i hjortrongrädden och ställer detta kallt i 4 timmar. OBS. Man kan utesluta gelatinet men då måste bären få rinna av innan dom blandas med sockret och grädden.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och rita 3 st cirklar i ca 25 cm storlek på baksidan av bakplåtspapper, på den andra sidan smörjer du med lite smör inuti cirklarna, så lossnar bottnarna lätt sedan. Riv mandelmassan och blanda med äggvitorna till en smidig smet. Fördela smeten i dessa 3 cirklar. Grädda bottnarna i ca 15 min, lossa dom från papperet och ställ dom åt sidan och låt dom kallna.
  3. Smält chokladen i vattenbad eller i micron i en skål, i 1 minuters intervaller (ca 700 W), rör om mellan varje intervall. Låt chokladen svalna lite och rör sen ner punschen och äggulan. Rör till sist ner den vispade grädden.
  4. Rör ihop den vispade grädden med kesellan och vaniljsockret.
  5. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat, bred ut hjortrongrädden jämt över bottnen, lägg på nästa bottnen och gör lika med chokladmoussen, lägg sen på den tredje bottnen och bred ut grädd och kesella blandningen över denna. Till sist dekorerar du tårtan med valfri dekoration. Jag har här gjort små blommor av färgad mandelmassa och strött på guldpärlor. Lycka till!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.