Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lennart Wallgrens potatisgratäng

(1 kommentar)  
  • Serverar: 6-8 portioner
  • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

Det här är kanske inte världens nyttigaste potatisgratäng, men jösses vad god den är! Gratängen ska stå i relativt svag värme under lång tid, ju längre den står desto krämigare blir den. Var inte rädd för att ta i mycket vitlök, tack vare den långa tillagningstiden blir vitlökssmaken väldigt mild. Var dock försiktig med saltet eftersom det kan ta över väl mycket.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatisen. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Skiva potatisen i en halv centimeter tjocka skivor. Lägg potatisen i det kokande vattnet och koka i cirka tre minuter. Detta för att få ur en del stärkelse ur potatisen.
  3. Smörj en stor form med smör. Låt potatisen svalna. Lägg potatisskivor i den smorda formen tills botten är täckt. Pressa över en del av vitlöken. Fördela bitar av gorgonzolaosten på potatisen. Salta försiktigt och peppra.
  4. Fortsätt med ett nytt lager, upprepa tills potatis, ost och vitlök är slut. Häll sedan över grädden. Ställ in formen i ugnen och låt den stå i minst 1 timme och 30 minuter, gärna längre. Täck med folie när den börjar bli gyllenbrun.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • farmoringer 1 januari 2013

    Jag gjorde en variant av den här. Använde mandelpotatis och ansåg att jag inte behövde förkoka den då. Sen hade jag inte så mycket vitlök, men det smakade då vitlök. Ville ju känna gorgonzolasmaken också. Men summa summarum. Det blev jättegott...Tack för ett bra recept.,.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.