Det här brödet hittade jag när jag letade efter recept till min svägerska som skulle få en lergryta i presen. Hon tyckte det blev lite torrt så hon kanske hade det i ugnen lite för länge.
Finns även som kakvariant ibland mina recept.
Instruktioner
- Torka ur formen med lite hushållspapper och olja den invändigt. Baka ut och lägg degen i den oljade formen.
- Jäs i 1-2 timmar eller till degen börjar spricka på ytan, innan du sätter in formen i ugnen. Blöt grytan utvändigt och doppa ner locket i vatten eftersom leran förmodligen hunnit torka.
- Ställ formen långt ner i kall ugn och sätt värmen på 200º. Börja ta tid när ugnen nått den temperaturen. Grädda i 1 timme och 50 minuter. Låt brödet kallna i formen i ugnen.
- Linda sedan i brödet noga i en handuk Skölj ur och rengör formen. Efter minst 1 dygn i handuk ( i en plastpåse ) kan man lägga tillbaka brödet i lergrytan.
Låt i vilket fall brödet ligga och mogna i 1-3 dygn. Det går sedan lätt att skiva tunt.
Publicerat den
31 oktober 2008
Liknande recept
Skriv kommentar