Varför inte damma av den gamla lergrytan som du ändå aldrig använder. Och baka en lergrytekubb!
Instruktioner
- Nedsänk lergrytan i vatten i minst 20 minuter.
Under tiden......
- Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Blanda. Tillsätt de övriga ingredienserna men ej allt vetemjöl. Arbeta ihop till en deg och tillsätt med vetemjöl tills degen släpper bunken. Arbeta degen ordentligt (helst i en hushållsassistent).
- Tag upp degen och forma den till ett bröd på mjölat bakbord. Ta upp lergrytan ur vattnet och pensla insidan med olja. Glöm ej att pensla locket! Lägg i brödet och låt stå och jäsa i kall ugn i ca 40 minuter.
- Sätt på ugnen på 150° och låt stå i 2 timmar. Ta ut grytan och låt brödet vila en stund. Ta ur brödet ur grytan och vira in det i bakhandukar och låt det kallna.
Publicerat den
1 augusti 2008
Kommentarer
Skriv kommentar
Supergott bröd, hade dock inte fint rågmjöl hemma utan tog grovt rågmjöl och så fick det bli ljus sirap istället för mörk. Kommer att bli ett återkommande recept hemma hos oss. Mammzan
Har bakat detta bröd en längre tid nu. Det är definivtvt en säker klassiker hos mej. Alla gillar detta! Har blivit en uppskattad ge-bort-present, och ett måste vid storhelger. Tack Marie! Hälsar Bagarberta