Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lergrytekubb

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Varför inte damma av den gamla lergrytan som du ändå aldrig använder. Och baka en lergrytekubb!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Nedsänk lergrytan i vatten i minst 20 minuter. Under tiden......
  2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Blanda. Tillsätt de övriga ingredienserna men ej allt vetemjöl. Arbeta ihop till en deg och tillsätt med vetemjöl tills degen släpper bunken. Arbeta degen ordentligt (helst i en hushållsassistent).
  3. Tag upp degen och forma den till ett bröd på mjölat bakbord. Ta upp lergrytan ur vattnet och pensla insidan med olja. Glöm ej att pensla locket! Lägg i brödet och låt stå och jäsa i kall ugn i ca 40 minuter.
  4. Sätt på ugnen på 150° och låt stå i 2 timmar. Ta ut grytan och låt brödet vila en stund. Ta ur brödet ur grytan och vira in det i bakhandukar och låt det kallna.

Kommentarer (2)

  • Mammzan 26 augusti 2009

    Supergott bröd, hade dock inte fint rågmjöl hemma utan tog grovt rågmjöl och så fick det bli ljus sirap istället för mörk. Kommer att bli ett återkommande recept hemma hos oss. Mammzan

  • bagarberta3 13 februari 2011

    Har bakat detta bröd en längre tid nu. Det är definivtvt en säker klassiker hos mej. Alla gillar detta! Har blivit en uppskattad ge-bort-present, och ett måste vid storhelger. Tack Marie! Hälsar Bagarberta

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.