Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Levergryta

Levergryta är en underskattad rätt som vi borde bli bättre på att laga då den både är nyttig och mättande. Har man svårt för den utpräglade leversmaken kan man ta till knepet att lägga leverbitarna i mjölk en stund innan tillagning. Ett annat alternativ är att använda en lever med mildare smak, till exempel kycklinglever eller ungnötslever. Se till att putsa levern noga innan tillagning så att fett, hinnor och blodådror försvinner. Ju mer pyssel med levern innan, desto bättre resultat – och godare gryta – får du. Här på matklubben kan du hitta inspiration om du är nyfiken på att testa att laga en mustig levergryta, till exempel en med bacon.. Eller varför inte testa en burgundisk levergryta, en variant på Boeuf Bourguignon fast med lever? Det kommer att omvända den mest kritiska motståndaren till inälvsmat på ett kick!


Lägg lergrytan i blöt minst 15 minuter. Blanda mjöl, pepparmix och curry i en plastpåse. Skär levern i ca 3 centimeters kuber och lägg i mjölblandningen. Skaka om så levern blir väl täckt på all...

1 h 30 min
4-6
3

Skär levern i centimetertjocka strimlor. Skölj purjolöken och strimla den. Bryn levern i lite smör i en stekpanna. Tillsätt purjolöken. Strö över mjölet och rör om. Späd med buljong och grädde....

4
2

Hacka löken och bryn den så den får fin färg och lägg över i en gryta, stek de delade champinjonerna så de får färg och lägg över i grytan, häll sedan på vin,vatten,tomatpuré,pressad vitlök, citronska...

4
1

Skölj levern och få bort alla hinnor. Skär levern i bitar 1x5cm långa och lägg åt sidan. Skala, hacka och fräs löken tills den får en gyllenbrun färg. Tillsätt mjölen. Lägg i levern i lök...

20 min
5-7
1

Man kan använda älg lever från ungt djur, men lägg då den i mjölk över natten. Det tar bort viltsmaken. Börja med att att bort hinnorna från levern. Skär den i valfria stora bitar. Stek lever i en...

10-15

Skär levern i bitar. Skala och skiva lök och morötte och strimla vitkålen. Skär paprikan i bitar. Bryn levern i en fettsnål panna. Lägg över den i en gryta och lägg i grönsakerna utom tomaterna. Tills...

30 min
2

Fördela rotfrukterna i olivoljan på ugnsplåten. Baka i ugn på 200 grader i 30 min. Stek leverna och låt den vara något rosa i mitten. Fräs löken och svampen, slå på vitt vin och låt den koka...


Skär levern i grytbitar och pudra över lite mjöl och bryn i smör så de får färg men inte för länge, häll över i en gryta och ta vara på stekskyn. Stek finhackad lök och champinjoner och gör samma där....

2-4
4

Skär levern i strimlor. Skala och hacka löken. Bryn levern i smör i en stekgryta. Ta upp levern. Fräs löken. Tillsätt den brynta levern, salt, peppar, salvia, tomatpuré och senap. Späd med gräd...

25 min
4
2

Sätt på potatis. Skala och tärna morötterna. Skala och strimla löken. Smält en klick smör i en panna med höga kanter eller en tjockbottnad kastrull, gärna i gjutjärn. Medan morötter och löken fräser...

30 min
4
1

Skär levern i tärningar. Knaperstek baconet. Skär äpplena i bitar,och löken i klyftor. Bryn levern i en stekpanna,slå sen på lite vatten och efterstek. Lägg i lök och bacon, samt äpplena. Rör om o...

30 min
4
1

Stek löken på svag värme i margarinet och ta upp den och lägg åt sidan. Öka värmen och stek levern på stark värme. Tillsätt senapen och sojan och rör om. Späd med vin (eller vatten) och sjud någon...

20 min
2

Bryn leverskivorna i en fettsnål panna. Blanda tomatpuré, vatten och buljongtärning i en kastrull och koka upp. Tillsätt lever, svamp, morötter, lök, salt och örtkryddor. Sjud under lock ca 15 minuter...

30 min
2

Putsa levern fri från hinnor. Skär i bitar, ca 2x2 cm. Blanda mjölet och kryddorna i en plastpåse, lägg i leverbitarna och skaka om. Klipp ett hål i plastpåsens nedre hörn och låt överblivet mjöl rin...

30 min
2

Finhacka chilin och skrapa ur kärnorna. Skär bort eventuella hinnor och blodkärl på levern och skär i mindre bitar. Vänd levern i vetemjölet och bryn levern i en tjockbottnad gryta på medelväme i l...

2

Skär levern i strimlor. Krydda. Bryn levern i en fettsnål panna, gör även så med lök, paprika och champinjonerna. Tillsätt krossade tomater. Låt sjuda 15 minuter. Strö över persilja och servera....

30 min
2

Torka av levern skär den i centimetertjocka strimlor, skölj purjolöken och strimla den. Bryn levern i lite matfett i en gryta, tillsätt purjon, strö över mjölet och rör om. Späd med buljong och grädde...

45 min
4

Putsa levern, går även bra med ungnötslever, fri från hinnor. Skär i bitar, ca 2x2 cm. Blanda mjölet och kryddorna i en plastpåse, lägg i leverbitarna och skaka om. Lägg de klippta baconbitar...

2

Hetta upp smör och olja i en stor stekpanna eller gryta. Fräs den finhackade löken och vitlöken och de skivade champinjonerna ca 5 minuter så de får lite färg. Blanda ned färs och stek ca 3 minuter. B...

6

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.