En sötsyrlig paj som gärna blir en dessertfavorit. Under det spröda marängtäcket gömmer sig den läckraste kräm med smak av fräsch lime.
Instruktioner
- Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka samman mjöl och matfett till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
- Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Fäst en folieremsa runt kanten så att den inte glider ner under gräddningen.
- Förgrädda det tomma pajskalet ca 15 minuter på galler i nedre delen av ugnen. Låt skalet svalna, ta bort folien. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
- Gör krämen: Riv skalet och pressa saften ur limefrukterna. Blanda vatten, socker, maizena och limesaft i en kastrull.
- Koka upp blandningen under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Rör ner äggulorna i krämen. Ställ tillbaka kastrullen på värmen.
- Låt krämen sjuda upp, men inte koka, annars kan den skära sig. Rör ner limeskal och matfett. Låt krämen kallna. Häll den sedan i pajskalet.
- Gör marängtäcket: Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda försiktigt ner sockret. Bred marängen över limekrämen.
- Grädda pajen mitt i ugnen tills marängen fått lite färg, ca 8 minuter. Servera pajen ljummen eller kall.
- Variera med passionsfrukt: Variera smaken genom att byta ut limefrukterna mot 2-3 passionsfrukter. Dela och gröp ur passionsfrukterna. Blanda ner fruktköttet i krämen på samma sätt som med limesaften.
Publicerat den
18 december 2007
Liknande recept
Skriv kommentar