Ett saftigt, smakrikt och underbart lite grövre bröd.
Instruktioner
- Börja med fördegen dagen innan du skall baka.
Koka upp vattnet. Häll den över rågflingorna och rågmjölet. Täck med plastfolie och ställ åt sidan.
- Dag 2:
Smula jästen i en bunken till en assistens. Häll i oljan och sirapen. Driv runt lite så jästen löser sig. Klicka i fördegen från dagen innan. Blanda i resten av ingredienserna utom saltet. Blanda degen på lägsta hastighet i ca 10 min.
- Jäs övertäckt med taps i 2 timmar.
- Ett taps är att använda en jäslåda med snäpplock. En sådan köper man billigt på tex Rusta, Europris, Eko eller ICA. Oljar man den och sedan lägger i degen kan den ligga där i lugn och ro och växa..
- Smörj 2 brödformar. Ta upp den något tunga degen och forma till två limpor. Styk lite olja på toppen med handen och doppa limporna i valfritt. Ex: sesanfrön, rågflingor eller solroskärnor.
- Låt limporna jäsa under bakduk i 1 tim.
- Sätt in limporna i 250 graders ugn. Sänk direkt till 180 grader. Grädda i dryga halvtimmen. Knacka på brödet. Låter det ihåligt är de klara.
- Ta ut dem ur formarna och låt dem svalna under handukar
Publicerat den
15 mars 2009
Liknande recept
Skriv kommentar