Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lingonbröd

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Ett saftigt, smakrikt och underbart lite grövre bröd.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med fördegen dagen innan du skall baka. Koka upp vattnet. Häll den över rågflingorna och rågmjölet. Täck med plastfolie och ställ åt sidan.
  2. Dag 2: Smula jästen i en bunken till en assistens. Häll i oljan och sirapen. Driv runt lite så jästen löser sig. Klicka i fördegen från dagen innan. Blanda i resten av ingredienserna utom saltet. Blanda degen på lägsta hastighet i ca 10 min.
  3. Jäs övertäckt med taps i 2 timmar.
  4. Ett taps är att använda en jäslåda med snäpplock. En sådan köper man billigt på tex Rusta, Europris, Eko eller ICA. Oljar man den och sedan lägger i degen kan den ligga där i lugn och ro och växa..
  5. Smörj 2 brödformar. Ta upp den något tunga degen och forma till två limpor. Styk lite olja på toppen med handen och doppa limporna i valfritt. Ex: sesanfrön, rågflingor eller solroskärnor.
  6. Låt limporna jäsa under bakduk i 1 tim.
  7. Sätt in limporna i 250 graders ugn. Sänk direkt till 180 grader. Grädda i dryga halvtimmen. Knacka på brödet. Låter det ihåligt är de klara.
  8. Ta ut dem ur formarna och låt dem svalna under handukar

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.