Lingon och kanel är typiska höst- och vintersmaker och dessutom en lyckad kombination. Jag använder gärna lingon och lingonsylt i baket eftersom bären har en frisk och lagom söt smak.
Instruktioner
- Ugn 175°
- Smula kexen i en matberedare. Tillsätt det smälta smöret och kanel och mixa ihop till en smulig massa. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Låt vila i kylen minst 30 minuter.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 5 minuter.
- Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i resten av ingredienserna.
- Häll fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Fyllningen ska ha ”stannat” men fortfarande vara lite lös i mitten. Fyllningen stelnar ytterligare när den kallnar. Låt pajen kallna.
- Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm lingondrickan och dra kastrullen från värmen. Ta upp gelatinbladet och låt det försiktigt smälta i lingondrickan. Låt gelén svalna i kylen till en lagom konsistens som går att skeda över pajen.
- Bred ett tunt lager sylt över pajen och skeda försiktigt gelén över. Täck över formen och förvara pajen i kylen, gärna över natten.
- Lycka till!
Publicerat den
4 augusti 2010
Liknande recept
Skriv kommentar