Mandelformar är alltid tacksamma att ha i kakburken till jul. Kvickt och lätt fyller du dem med en frisk lingonfromage. Mycket behändigt, men framför allt väldigt gott.
Instruktioner
- Börja med formarna: Sätt ugnen på 200°C. Skålla, skala och mal mandeln.
- Rör socker och matfett pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt mandel och mjöl, spara lite mjöl till utbakningen.
- Låt degen ligga i kylen medan du smörjer formarna. Ställ formarna på en plåt.
- Nyp ca 20 små bitar av degen, eller rulla ut den till en rulle som delas i lika många bitar. Tryck ut degbitarna ganska tunt i formarna.
- Grädda formarna mitt i ugnen ca 7 min, eller tills de är guldgula. Låt dem svalna något innan de stjälps upp på galler.
- Gör fyllningen: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner lingonsylten.
- Vispa grädden tjock.
- Tag upp gelatinbladen ur vattnet. Smält dem i en kastrull eller mikrovågsugn.
- Tillsätt gelatinet i smeten i en fin stråle. Vispa hela tiden. Blanda ner grädden.
- Fyll formarna med fromagesmeten. Låt dem stå kallt tills fromagen stelnat, ca 1 tim.
Publicerat den
18 december 2008
Liknande recept
Skriv kommentar