Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lingonglassfyllda profiteroles med kolasås

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Profiterolerna kan fyllas med lingonglass och förvaras i frysen fram till servering. Perfekt att ta fram när gästerna bankar på dörren. Kolasåsen bör inte koka för länge, då blir den mer som hård kola. Profiteroles görs av petits choux-deg, som ska vara lätt och luftig. De kan smaksättas på många olika sätt, med glass, vanilj- eller chokladkräm. Den klassiska franska varianten är med vaniljglass och chokladsås.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka upp smör och vatten i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa kraftigt tills smeten släpper från kastrullens kanter. Ta kastrullen åt sidan och låt svalna. Tillsätt äggen, ett i taget och rör kraftigt emellan.
  3. Lägg smeten i en spritspåse utan tyll. Spritsa ut ca 35 små klickar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter, öppna inte luckan under gräddningstiden. Låt dem kallna på galler.
  4. Blanda lingon och socker och rör tills sockret smält. Passera och mät till ca 1½ dl. Blanda lingonen med glassen, låt gärna glassen stå framme ett tag så är den lättare att hantera. Forma glassen till ca 35 kulor. Lägg dem på ett fat i frysen.
  5. Smält sockret till kolasåsen i en kastrull tillsammans med citronsaften tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt grädde och sirap och låt koka till en simmig sås, ca 5 minuter. Rör i smöret och låt såsen kallna.
  6. Lägg en glasskula i varje profiteroles. Ringla över kolasås och strö över lingon.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.