Den perfekta efterrätten som vi fått mycket positiva reaktioner på.
Instruktioner
- Lägg vetemjöl, pekannötter och socker i skålen till en matberedare med kniven monterad.
Kör till smulor. Tillsätt smör, äggula och vatten, kör tills det bildas en degboll.
- Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant. Går bra med vanlig form också. ca 28 cm i diameter. Låt stå kallt i ca 30 minuter. Nagga pajbotten med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna. Ugn: 225 grader
- Blanda farinsocker, sirap och grädde i en kastrull. Koka på medelvärme utan lock under omrörning, 10 - 15 minuter, tills du får en mjuk kolasmet. Gör kulprovet!
- Ta kastrullen från plattan och tillsätt choklad, vaniljsocker och smör. Rör tills smeten blir jämn.
- Bred ut lite mer än hälften av lingonen i pajskalet och häll kolasåsen över. Fördela resten av lingon ovanpå. Låt pajen stå kallt till serveringen.
Snöa över lite florsocker.
Kulprovet: Häll en droppe smet i en kopp med kallt vatten. Kan du ta upp och rulla en mjuk kula, då är smeten perfekt.
Publicerat den
1 november 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Har redigerat receptet.