Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Linzertorte

 
Skriv ut

Ska testa!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att riva allt det gula skalet från citronen. Själva frukten sparas till annat.
  2. Lägg mjöl och socker i en hög på bakbordet. Forma en fördjupning i högen och stick kalla stavar av fett i en igelkottspiggig krans runt gropen. Knäck äggen i gropen och strö på kanel, nejlika och det rivna citronskalet.
  3. Knåda ihop alltsammans med händer och tålamod, det är 10 kletiga minuter att se fram emot. Annars går det bra att blanda alla degingredienserna i matberedaren i stället. Färdig deg ska kännas som mördeg.
  4. Skär bort 1/3 av degen och spara den. Lägg den stora degklumpen direkt på bottnen till en springform, cirka 26 cm i diameter. Platta degen jämn med handen eller en kavel så att den täcker bottnen. Spänn fast formens kant och tryck gärna upp degen på kanten någon cm. Passera eller peta bort eventuella fruktbitar från marmeladen och fördela den över degbottnen.
  5. Kavla sista degbiten halvcentimetertjock på bakplåtspapper, ena ledden ska vara lika lång som bakformens diameter. Sporra eller skär drygt centimetertjocka strimlor och lägg som ett galler över sylten. Henrik lägger alla överblivna småbitar längs kanten och jämnar till innan kakan gräddas på galler på ugnsbottnen, cirka 45 minuter i 200-gradig ugn.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.